Йосиф Радионов: „Преди 50 години не знаех, че зала „България

Йосиф Радионов: „Преди 50 години не знаех, че зала „България" ще ми стане втори дом“

„България" ще ми стане втори дом"

Концертът „Йосиф Радионов и приятели – 50 години на сцена“ е тази вечер в Камерна зала „България“ и събира близки до него музиканти, за да ознаменуват заедно първите сценични стъпки на именития български цигулар. „Някои от нас станахме професионални музиканти и аз съм много признателен на Людмил Дешев – диригентът, който така ни запалваше…“, си спомня Йосиф Радионов за репетициите преди половин век в средношколския любителски струнен оркестър в София, от който започва животът му на сцена. Макар и аматьорски, точно този състав събужда у него усещането, че е „привилегия да свириш“. „ Беше действително вълнуващо за един начеващ музикант“, признава той сега за първите си изяви като солист, а те идват именно в концерти с този оркестър. „Станахме професионалисти с голяма любов, която запазихме и до днес към музиката. И, може би, това крепи в една напреднала възраст човек да излиза на сцената - винаги с трепет и особена радост, че ще сподели нещо хубаво с публиката“, казва още Йосиф Радионов. Като ученик на знаменитите цигулкови педагози Леон Суружон /1913-2007/ и Владимир Аврамов /1909-2007/, той изразява признателността си към тях: „Може да се каже, че съм един възторжен носител на тези идеали от поколението на нашите родители, които бяха много патриотични и много космополитни същевременно“. Цигуларят с дългогодишна своя педагогическа практика в НМА с повече от стотина ученици и не по-малка като действащ музикант, свирил във всички български симфонични и камерни оркестри, като солист, а и камерен изпълнител в обичаното цигулково дуо Ангел Станков – Йосиф Радионов, сега се връща към началото и вижда себе си като „стеснителен юноша - самодеец“. Преди 50 години е ученик в Х-ти клас на гимназията и едва ли е предполагал, че най-важната концертна зала у нас ще има толкова голямо присъствие в живота му: „Даже бих признал, че тогава не бях много сигурен, че зала „България“ ще ми стане втори дом - защото аз сетне работих повече от десет години като концертмайстор на Софийската филхармония…“

Моцарт, Бетовен, Росини, Шуберт, Чайковски, Сарасате и музиката на още други автори ще звучи тази вечер в Камерната зала „България“ – или „произведения, които са имали най-голям успех сред публиката за тия 50 години“, както и някои неочаквани изненади, по думите на Йосиф Радионов. А за цялото това наследство той е дълбоко благодарен: „Музикантът трябва да бъде винаги готов изцяло да бъде щедър, за да може хората да изпитат радост от съприкосновението с гениалните творения, които ние имаме удоволствието да изпълняваме и благодарение на чието създаване ние съществуваме сега. Те са ни дали хляб, и слава Богу, което е още по-важното - голяма наслада и храна за душата за столетия напред“.

Целият разказ за изминалите 50 години от професионалния път на Йосиф Радионов, както и повече за избраната програма на концерта тази вечер, може да чуете в интервюто на Юра Трошанова с него, под снимката вляво.