Флейтистката Мария Торо и филми за Пако де Лусия в програмата на 3-тия ¡Olé Festival!

Флейтистката Мария Торо и филми за Пако де Лусия в програмата на 3-тия ¡Olé Festival!

София

Третото издание на ¡Olé Festival!, посветен на новата музика от Испания и Латинска Америка, започва в София. Организаторите от Институт Сервантес и Джаз Плюс Концерти обещават нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика с първокласни изпълнители с търсещ дух. Концертите залагат на високото музикално качество и ще се проведат на 11, 18 и 24 октомври в София Лайв Клуб. с начален час 20:00 ч. ¡Olé Festival! отново предлага и богата съпътстваща програма с най-нови испански документални филми, посветени на музиката и танца. Прожекциите ще се проведат в Дома на киното на 7, 8 и 9 октомври, като откриването е с известния документален филм на режисьора Франсиско Санчес „Пако де Лусия: търсенето“ (награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015) за живота на великия китарист, починал преди приключването на филмовата продукция. В кинопрограмата са включени и два филма за две силни жени – единият за съдбата на една от най-известните фламенко танцьорки, а другият за хореографията и разчупването на клишетата в традиционния танц. Интересна история на един испански музикант ще отведе зрителите до Сенегал, за да се смесят с африканските ритми в Казаманс. Блестяща операторска работа и безупречен монтаж на филмите предават шеметното и въздействащо усещане на творческия процес в чист вид.

Концертната програма започва на 11 октомври от 20:00ч. в София Лайв Клуб с фламенко джаз. Незабравим спектакъл в памет на легендарния Пако де Лусия ще бъде представен от Антонио Серано (хармоника) и Антонио Санчес (китара) - най-изявените музиканти от неговия последeн септет. С големия китарист ги свързват години споделен опит, много музика и преживявания. Концертът в София ще представи емблематични теми, свирени приживе с Пако де Лусия, както и композиции, вдъхновени от личността на гениалния китарист и свързани с документалния филм "Пако де Лусия: търсенето".

На 18 oктомври от 20:00ч. предстои съчетание от фламенко и бразилско звучене в интерпретациите на Мария Торо. Флейтистката композира музиката си, като включва елементи от държавата, в която твори. В последните пет години изнася концерти в Испания, Швейцария, САЩ и Бразилия, държави в които живее. В София тя ще представи първия си албум „A Contraluz“ (2014), композиран в Швейцария, звучал в различни европейски градове и записан в Ню Йорк (2017). В Бразилия, докато представя първия си диск композира своя втори албум “Araras” (2018). Тръгвайки от фламенкото и израствайки в джаза, Мария Торо чертае пътя на своя собствен музикален език. Постоянните й пътувания й позволяват да се вдъхновява от музиканти в различни точки по света. Независимо дали свири с големи европейски музиканти или е на джаз-сцената в Ню Йорк или Бразилия, за проектите й е характерно едно - неподправената флейта на Торо. Много музикална, разпознаваема още от първата изсвирена нота, Мария Торо успява да съчетае таланта си да композира с изключителни аранжименти и качествен музикален продукт. Независимо с кого излиза на сцената, тя носи своя почерк и за нея изцяло важи - музиката не познава граници.

Фестивалът ще завърши на 24 октомври от 20:00ч. по един нетрадиционен начин – с психеделик фламенко рок от Севиля. Формацията „Куентин Гас & Лос Сингарос“ ще ви покани на една разходка из сухите южни испански земи, в полет към многоцветните небеса на психеделията. Критиката определя албума им "Caravana" като едно от най-интересните музикални предложения на годината.

Повече за фестивала, който преминава под мотото „Чуй думите. Почувствай музиката...“, както и музикални илюстрации, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Институт Сервантес- София г-н Хавиер Валдивиелсо в превод на Весела Петрова, разположено в звуковия файл под снимката вляво. Там ще откриете и интервю с флейтистката Мария Торо.