65 произведения от 18 страни се състезават в 14-тия Международен конкурс „Млади виртуози“ в София

65 произведения от 18 страни се състезават в 14-тия Международен конкурс „Млади виртуози“ в София

„Млади виртуози“ в София

65 произведения от 18 страни ще се състезават във втората фаза от 14-тия Международен конкурс „Млади виртуози“ в София. Тя е посветена на специалността „Композиция“ и се провежда от 8 до 12 октомври 2018г. благодарение на организаторите от фондация „Млади виртуози“ и Националното музикално училище „Л.Пипков“- София. В музикалната надпревара се включват композитори от България, Аржентина, Америка, Япония, Китай, Русия, Италия, Швейцария, Гърция и др. „Младите творци търсят и искат да се докажат“, сподели председателят и артистичен директор на конкурса г-жа Милка Митева. „Има и жени-композитори не само от България“, уточни тя. Тази година конкурсът по композиция е посветен на 110 години от рождението на големия български композитор и педагог акад. Марин Големинов. „Много съм щастлива, че ние успяхме по този начин да отбележим годишнината на акад. Марин Големинов- едно име, което е изключително впечатляващо в цялото развитие на българската музика, на българските творци“, посочи Митева в ефира на Класик ФМ радио. Откривателката на таланти, която до неотдавна ръководеше Националното музикално училище в София, обяви имената на журито, което ще оценява изпратените партитури. Това са Георги Минчев, Георги Арнаудов, Борислава Танева, Пламен Джуров и проф. Дан Дедиу /ректор на Консерваторията в Букурещ и председател на конкурса „Енеску“/. Общият награден фонд, който ще си разпределят отличените композитори, възлиза на 9000 лева.

Конкурсът „Млади виртуози“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. и e предназначен за млади изпълнители и композитори от цял свят, като предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на световните музикални сцени и в световния афиш. От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY /European Union of Music Competitions for Youth/.

Първата фаза от 14-тото издание на „Млади виртуози“ бе посветена на категорията „Камерна музика“ и се състоя още пред пролетта на тази година /16 до 22 април 2018/. Първа възрастова група /до 29 години/ бе превзета от българските участници- Дуо Енигма /1 награда/, Клавирно трио „Анжела, Ева и Симеон“ /3-та награда при неприсъдена втора/, Струнен квартет „Кодам“ /поощрение/. Струнният ансамбъл „Арте“ подели третото място във втора възрастова група /до 31 години/ с италианското дуо „Надия“. Втората награда бе присъдена на Дуо Юи-Парк /Южна Корея-Япония/, а на първо място се класира японското Дуо До, което бе удостоено и със специалната награда „Запис на DVD“.

„Благодаря на всички, които подкрепиха с малко или много конкурса, защото вече стана почти невъзможно човек да осигурява финансово каквато и да е изява, но се намират хора, които ценят търсенето на организаторите,стремленията на младите виртуози, стремленията към високите върхове, към класическата музика“, подчерта Митева.

Какво се предвижда за 15-тото издание и още подробности от тазгодишното издание на конкурса „Млади виртуози", чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с Милка Митева в звуковия файл под снимките вляво.