„Атлантис“: „Класическите програми трябва да се съчетават със съвременна музика“

„Атлантис“: „Класическите програми трябва да се съчетават със съвременна музика“

Дуото свири днес в София

Истинска испанска серенада поднася фестивала „Пиано екстраваганца“ в София с медийното партньорство на Класик ФМ радио. Повод за това е концертът тази вечер /4 октомври/ в камерна зала „България“ от 19.30ч., в който почитателите на камерната музика ще се насладят на клавирното дуо „Атлантис“ в състав София Хазе (Германия) и Едуардо Понсе (Испания). Музикалното събитие се осъществява със съдействието на Посолството на Кралство Испания в България.

„Дуото ни се роди през 90-те години в Германия. Преди това се запознахме в един летен курс в Испания. Постепенно започнахме да опознаваме заедно различни репертоари и така започна съвместната ни работа, която 30 години по-късно е налице. Атлантис е много романтична фигура в разказите на Е.Т.Хофман и се отнася към една изчезнала страна и това е романтичната същност на духа в най-чист вид“, разказа Едуардо Понсе в предаването „Сутрешно кафе" по Класик ФМ радио. По думите му, създаването и развитието на едно клавирно дуо „зависи от индивидуалността, от личността на всеки един от музикантите, от интересите на всеки артист; онова, което ги вълнува в търсенията им. За щастие ние, пианистите, имаме толкова голям репертоар на разположение, че общо взето цял живот изучаваш нови произведения и никога не свършваш“.

Клавирното дуо „Атлантис“ ще изкуши българската публика с музика от последния век и половина. Двамата музиканти ще интерпретират заедно и поотделно произведения от творчеството на Исак Албенис, Мануел де Файя, Равел, Монтсалвадже, Джинджоан и др. „Истински късмет е, че има произведения, написани за нас, с различни нови методи на композиране. Мисля, че често се случва концертните програми са твърде класически, твърде едностранни. Те трябва да се съчетават със съвременна музика. За публиката е много интересно да чуе от всичко по малко, защото няма как да изработи собствени критерии. Точно това сме се опитали да направим и днес“, подчертава София Хазе. „Обикновено винаги има нещо ново за работа. Транскрипциите са важни, но сме се концентрирали върху оригинали, написани от Стравински или Барток. Това е най-близо и автентично по отношение на музиката“, посочва Едуардо Понсе. „За първи път сме тук. Вчера слушахме концерт от програмата на фестивала. Много ми хареса атмосферата. Надявам се, че публиката ще сподели нашия ентусиазъм и любов към този репертоар“, допълва Хазе.

Двамата музиканти са заедно и на сцената, и в живота. Освен многобройни концерти и рецитали, които изнасят не само в Испания, но и по света, те споделят творчески идеи и опит със своите студенти. „Музикалното образование е нещо глобално, човешко, по отношение на критериите и стойностите. Животът впоследствие поставя всеки един на мястото му. Много е трудно да се знае с каква музика ще се занимаваме в бъдеще. Това е за цял живот и бележи изключително много личността. Отначало студентите имат идеи или идеали, които не са съвсем реалистични, но животът им показва накъде трябва да поемат. Мисля, че в това е един чудесен избор“, заяви София Хазе.

В звуковия файл под снимките вляво чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с пианистите София Хазе и Едуардо Понсе в превод на Боян Молина от Посолството на Кралство Испания в България.