Кръстиха музикален център на Тереса Берганса в Испания

Кръстиха музикален център на Тереса Берганса в Испания

Сан Лоренсо де ел Ескориал

Театър-Аудиториумът на испанския град Сан Лоренсо де Ел Ескориал ще носи името на легендарната оперна прима Тереса Берганса. За това се разбраха общината на града и колегите им от Община Мадрид, до които бе отправена изрична молба. Причината за желанието е, че дълги години мецосопраното живее в това населено място, което отдавна се бори за признаването на артистичните заслуги на своята съгражданка. Решението бе взето с единодушие и влезе в сила в края на септември.

Музикалният и театрален комплекс е разположен на 25 401 кв.м. и разполага с 10-етажа, по-голямата част от които са под земята. Сцената в голямата зала има по-големи размери от тази в Театро Реал в Мадрид. Гранитното здание с модерен архитектурен екстериор включва 20 гримьорни и зала за репетиции на площ от 300 кв.м.

Театър-Аудиториумът в Сан Лоренсо де Ел Ескориал е само част от привлекателните места за посетители в т.нар. „Горен Ескориал“, разположен северозападно от Мадрид. Едно от най-привлекателните места, което ежегодно привлича милиони туристи, е Кралският дворец, библиотека и манастир „Ел Ескориал“. Уникалният архитектурен ансамбъл, построен в края на 16 век, е бил политически център на Испанската империя при управлението на Фелипе II, а днес е включен в Списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.