BACH TO JAZZ

BACH TO JAZZ

12 октомври 2018; 19.00 ч. Зала „България“

КВАРТО КВАРТЕТ  и Христо Казаков – пиано, представят „Голдберг вариации“ на Йохан Себастиан Бах и „Приключенията на Хипократ“ на Чик Кърия

Началото на десетия сезон на Кварто Квартет в зала „България“ ще започне с предизвикателство за музикантите и публиката - Бах и джаз на една сцена, вечерта на 12 октомври. Своеобразно доказателство за непреходността на музиката преди повече от 300 години до съвременните джаз композитори.

„Голдберг вариациите“ от Бах (1741 г.) е мелодия с 30 вариации, които са специална част в пианистичният репертоар, но много музиканти клавесинисти ревниво се съмняват, че пианистите могат да ги изпълняват, тъй като вариациите не принадлежат към техния репертоар. Това твърдение ще бъде опровергано на сцената на зала „България“ от пианиста Христо Казаков, който наскоро записа вариациите за радио Хонг Конг. До момента има налични доста записи и интерпретатори на вариациите, вероятно повече от 200, но безспорно едни от най-добрите музикантски постижения без съмнение са тези на Христо Казаков, и то според авторитетното музикално списание „Фанфар“.

Вариациите “Голдберг” са едно от най-предизвикателните произведения въобще, и е нужно да се свирят ежедневно, особено за предстояща изява. Това е един цикъл със сложен и необичаен строеж, като вариациите са построени по-скоро върху тоналния план на темата, отколкото върху самата мелодия. А, най-заинтригуващото е, че ще зазвучат в един концерт с джаз музиката на Чик Кърия - „Приключенията на Хипократ“ (2004г.), написани за американския Харлем квартет, но този път с премиерно изпълнение в Европа от Кварто Квартет.

Многократен носител на наградите Грами, американския джаз-пианист и композитор, Чик Кърия, отличаван като един от водещите джаз пианисти от края на 60-те години до наши дни в жанра джаз-фюжън, предизвиква музикантите от Кварто Квартет за първи път в Европа да изпълнят произведението „Приключенията на Хипократ“, необичаен струнен квартет от пет части. Както самият композитор споменава, заглавието произлиза от един от научнофантастичните романи на Л. Рон Хъбард, и с него концерта ще премине от класиката на Бах към фриволността и ритъма на джаза. Това е сюита от танци - Танго, Валс, Балада, Джаз-скерцо и виртуозен Финал, пропити от неспокойните ритми характерни за Кърия. А, най-голямата чест за музикантите от Кварто е да пресъздадат за първи път на европейска сцена “Приключенията на Хипократ”.

Кварто квартет имат артистичната енергия и ентусиазма да правят всичките си концерти различни, провокативни и с уникално звучене, благодарение на виртуозното си майсторство и характерния им експресивен почерк. Те съчетават различни произведения и стилове, изпълнени със съвършена прецизност, но винаги с новаторски подход и изключителна динамичност на сцената. Творческата мисия на Кварто продължава с послания към публиката във всеки един от своите концерти през новия сезон. Имената на следващите им проекти са красноречиви: “Балканска носталгия”, “Честит Рожден ден, Бетовен”, “Зимна серенада - Моцарт”, “Екстравагантно от Вивалди”, “Война и мир”, общо 11 уникални музикални проекта в един сезон.

Кварто Квартет с този концерт открива своя десети сезон в деветдесет годишната история на Софийска филхармония.