Набират кандидати за Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт“

Набират кандидати за Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт“

цигулари „Леополд Моцарт“

Цигуларят Линус Рот подготвя 10-тия Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт“, който ще се проведе в Аугсбург. Изданието ще бъде по-специално, тъй като неговото провеждане съвпада с честванията по повод 300 години от рождението на композитора. Участниците в конкурса трябва да бъдат на възраст от 15 до 30 години. Линус Рот, който е и артистичен директор на конкурса, заявява, че желае да отвори нова страница в историята на събитието. За тази цел ще прекрати участието на ученици, чиито преподаватели са членове на журито – въпрос, който през последните години предизвиква редица дебати. Музикантът посочва, че желае „да се открият автентични артистични личности“, което изисква не само техническо съвършенство, а и способности да се включат в рецитал с други камерни музиканти, с които никога не са работили заедно. Сред задължителните произведение за изпълнение е поръчана творба на съвременната композитора Елжбета Сикора, в която се откриват и елементи на електронната музика.

За да се докаже индивидуалния музикален вкус на кандидатите в конкурса, те ще могат да избират произведения за изпълнение във втория кръг /извън задължително описаните/, както и да представят свои композиции. Финалният етап поставя сериозно предизвикателство пред младите цигулари – да изпълнят последователно два концерта с оркестър. Според Рот, това качество трябва да бъде напълно овладяно днес, за да се постигне професионален успех в бъдеще.

В журито на конкурса ще се включат експерти, които не са цигулари. До момента са известни имената на челистката Сабине Франк и виолиста Джон Гилхоли, но предстои да се образува и „журито на критиците“, в което ще попаднат музикални журналисти от целия свят. Председател на журито ще бъде Бенджамин Шмид, който спечели първото издание на Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт“, състояло се през 1991г.

Претендентите за награди ще имат шанса да се включат в майсторския клас на Салваторе Акардо, който е почетен председател на конкурса. Той ще бъде и солист на концерта на откриването на надпреварата, като ще си партнира на сцената с Филхармоничния оркестър на Аугсбург под диригентството на Домонкош Хея. Същият унгарски маестро ще ръководи финалната концертна вечер, като ще се качи на пулта на Мюнхенския радиосимфоничен оркестър.

Записванията за Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт“ продължават онлайн до 7 декември 2018г. Събитието ще се проведе от 31 май до 8 юни 2019г.