„Молитвата на Борис Христов“ – от днес в Националната библиотека

„Молитвата на Борис Христов“ – от днес в Националната библиотека

Националната библиотека в София

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и сдружението „Музей на българската музикална култура“ представят художествената изложба и документалния филм „Молитвата на Борис Христов“ – „Мир на земята и благоволение за човечеството“. Автор и продуцент е д-р Магдалена Манолова, която ще покаже обновената с впечатляващи мащабни фотоси експозиция, която първоначално беше подготвена за 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов /1914-1993/ през 2014г.Диптихът„Молитвата на Борис Христов“ /изложбата и филмът/ бе част от Националната програма за честването на Борис Христов и с него бяха открити тържествата в Брюксел, Рим, Париж, Лондон, Вашингтон, Виена, Будапеща, Пекин, Делхи, Берн, Антверпен, Москва и др. След четири години, сега отново ще събудим спомена и паметта за Борис Христов, и то в навечерието на Международния ден на музиката – днес от 17.30ч може да бъде видян филмът в Националната библиотека, а изложбата ще бъде на разположение на посетителите до 15 октомври 2018г.

Какво съдържа тази експозиция? – според д-р Магдалена Манолова, работила дълги години върху българското оперно наследство чрез своите книги и филми, тя е „документ за създаването на уникалния музикален паметник на църковнославянските песнопения, които Борис Христов пресътвори и завеща на човешката цивилизация. Изградена е от уникални за първи път показвани снимки, регистрирали процеса на записите и моменти от завръщането на Борис Христов в Родината, осмислени с авторски текстове“. Авторката на проекта специално подчертава, че изказва своите големи благодарности на Мирчо Сливенски за неговите впечатляващи фотоси. „Този проект се роди някак си много спонтанно в общуването с композитора Александър Йосифов, който всъщност е в основата на това – как се случва този запис и през когото оживя цялата легенда. Как се е случил този запис, все пак в едни години – 80-те, когато не беше толкова лесно да се влезе в „Александър Невски“, да се записва, Борис Христов да се привлече към това уникално творение, което той завеща… Цялата история е като една приказка и човек дори се учудва как въобще се случила!“, споделя Магдалена Манолова за събитията, вдъхновили нейната работа. Обновената изложба, която ще видим от днес, има следната предистория: „Искам да подчертая, че през 2014г. най-значимото беше откриването в Рим в Академията „Санта Чечилия“ и след това в Залата на ЮНЕСКО, където действително изложбата беше отпечатана и изработена по такъв начин, по какъвто на другите места не се случи“.Преди година и половина тя получава обратно от ЮНЕСКО експонатите и решава да направи дарение на Националната библиотека: „Тази изложба е на един изключителен материал с изключителен печат – това са картини! Това именно аз реших да даря на Националната библиотека„Св. св. Кирил и Методий“ и това виждаме в тази изложба“, допълва авторката на проекта. Към колекцията се добавя и изключително ценния костюм на Борис Христов от постановката на „Борис Годунов“ от Мусоргски в „Ковънт Гардън“, дарен от неговата съпруга Франка за Музикалния отдел на библиотеката. А точно за тази роля на баса, Магдалена Манолова напомня: „Борис Христов беше този, който накара света на операта да запее на руски език руските опери… Знаем какво се случи в „Ковънт Гардън“ - операта, която и до ден днешен има невероятния пиетет към Борис Христов. И когато влезете в старата сграда, посреща ви портрета на Борис Христов в „Борис Годунов“.

Цялото интервю на Юра Трошанова с д-р Магдалена Манолова за изложбата и документалния филм „Молитвата на Борис Христов“, може да чуете в звуковия файл.