Людмил Ангелов – в навечерието на „Пиано Екстраваганца“ 2018

Людмил Ангелов – в навечерието на „Пиано Екстраваганца“ 2018

Откриване: 28 септември 2018г.

„С две български премиери подкрепяме нашата тематика на „Пиано Екстраваганца“ и за първи път ще можем да предложим на публиката ни един симфоничен концерт, благодарение на съдействието на Софийската филхармония“. Това каза за Класик ФМ пианистът Людмил Ангелов - основател и артистичен директор на фестивала, само няколко дни преди началото на осмото издание. Научаваме за цялата нова и интересна програма, която тепърва ще видим и чуем в деветте събития от 28 септември до 1 декември 2018г., а тази есен „Пиано Екстраваганца“ започва и завършва с участието на самия Людмил Ангелов: при откриването на 28 септември той става част от клавирно трио, заедно с цигуларя Марио Хосен и румънския виолончелист Антон Никулеску, а на финала на 1 декември – в Песенен концерт с Александрина Пендачанска.

Преди всичко, за премиерите в България, но и за първия симфоничен концерт в историята на „Пиано Екстраваганца“ -15 ноември, зала „България“,съвместно със Софийската филхармония и под диригентството на Росен Гергов. Ето какво разказва Людмил Ангелов: „Виктория Василенко ще изпълни за първи път в България „Концертино в класически стил“ от големия румънски пианист и композитор от средата на ХХ век Дину Липати – една от най-ярките фигури на пианистичния небосклон, с невероятно майсторство изпълнявал един много широк репертоар, но освен това, самият той един много талантлив композитор… И един от моите любими пианисти“. Мисълта за тази премиера се заражда у Людмил Ангелов, след като Виктория Василенко стана лауреат на първа награда на конкурса „Джордже Енеску“: „Веднага ми хрумна, че е дошъл моментът тя да се изяви на „Пиано Екстраваганца“ и защо не с нещо румънско! – споделя артистичният директор на фестивала – Всъщност, идеята за Концертиното на Дину Липати беше моя, още повече, защото зная, че нотният материал е в нототеката на Софийската филхармония. Липати е посещавал България, като гост и личен приятел на Панчо Владигеров, и при своето посещение той донася някои произведения /като ноти/. Преди да си замине, подарява тези ноти на Филхармонията с желанието в някакъв момент да бъдат изпълнени. Така че, знаейки за този факт, аз говорих с Вики… и чудесно е, че тя се съгласи да подготви тази пиеса!“ В същата вечер ще има и още една българска премиера, представена от самия Людмил Ангелов: „Четвъртият клавирен концерт на Николай Капустин – един все още жив автор, който в последните години претърпява една много голяма метаморфоза на популярност, за разлика от забвението, в което е бил преди това… , вече музиката му е част от програмата на доста от големите международни конкурси“.

Джазът в „Пиано Екстраваганца“ - с концерт на Живко Петров на 29 септември в Централния военен клуб: „Това е една вече позната негова програма, наречена „After 4“, но в случая той ще я обогати с някои нови негови пиеси, които ще подчертаят връзката с класически теми“. Вече станалият традиционен „Ден на отворените врати“ - „нашето важно образователно събитие“, по думите на Людмил Ангелов, идва на 30 септември в програмата на фестивала, отново във Военния клуб. „Чудесно е, че имаме този резонанс и този интерес от страна на родителите, които водят своите деца – преди всичко мен ме радва, когато видя, че идват малките деца, защото е прекрасно, ако можем да ги запалим, ако можем от тази все още крехка душевност да направим така, че те да обичат музиката и пианото конкретно“, коментира той. На 1 октомври, Международният ден на музиката, фестивалът стъпва и на сцената на Камерна зала „България“, а рециталът е на полския пианист Мариан Собула с една изцяло полска програма, „която съдържа някои от много популярните неща на Шопен, заедно със сравнително по-малко познатата музика на Падеревски, който на свой ред е един от най-големите интерпретатори на Шопен“. Интересна е и програмата на руските музиканти - пианиста Иля Овчинников и цигуларката Верустиния Щур – Овчинникова, които ще предложат тематична програма „В Ре“, в която всички произведения са в тоналностите ре мажор или ре минор. „Млад, но вече доказал себе си пианист“ – така представя Людмил Ангелов френския изпълнител Никола Бурдонкъл, чийто рецитал е на 3 октомври, а на следващия ден ще свири испанското клавирно дуо „Атлантис“ – „едно от двете водещи клавирни дуа в Испания… с определен интерес към по-нетрадиционния репертоар“.

Още интересни факти, истории и подробности около програмата и замисъла на фестивала „Пиано Екстраваганца“, споделени от Людмил Ангелов за слушателите на Класик ФМ, може да чуете в интервюто на Юра Трошанова, под снимката вляво!