Рейналдо Дроз: „Райна Кабаиванска е национална гордост“

Рейналдо Дроз: „Райна Кабаиванска е национална гордост“

гордост

„Райна Кабаиванска е най-добрата и е българка; тя е национална гордост. Ако се интересувате как да учите оперно пеене, направете го при най-добрата“. Този съвет отправи към българите венецуелският певец Рейналдо Дроз. Той попада в Майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет /НБУ/ през септември 2017г., след като се явява на прослушването в Софийската опера. „Бях неспокоен, тъй като чрез Райна Кабаиванска открих магията на операта“, разкрива Дроз в ефира на Класик ФМ радио. „Гледах DVD-то с операта „Тоска“ , в която тя участва, и винаги тя е била за мен „божествена“ и „невероятна“. И както бях леко изнервен, тя се оказа много мила, приятна и същевременно харизматична. Тогава нервността се изпари- сякаш трябваше да пея пред моите близки. Изпълних първата си ария, а тя поиска да изпея още две. Беше много симпатично, когато ми каза: „Добре, ще се видим утре“. Така вече знаех, че съм одобрен за майсторския й клас преди да са публикували резултатите от прослушването…. Онова, което привлече вниманието й, е че съм доста висок за тенор и поради това 60% от кариерата ми е осигурена“, посочва Рейналдо Дроз. Впоследствие той печели стипендия за обучение при Маестра Кабаиванска в Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия.

Най-важната препоръка, която талантливият венецуелец получава от знаменитата ни оперна прима е...стойката. „Винаги Маестрата поставя ударението върху стойката, защото е основно правило за всеки изпълнител, което най-лесно се забравя. Когато си на сцената, пееш на сцената, но се движиш доста и губиш центъра. В спектаклите на Маестра Кабаиванска няма как да изгубиш центъра- можеш да правиш всякакви движения, но важното е да си изправен. Когато пееш в оперен театър, движенията и жестовете ти са силно преувеличени спрямо други музикални изяви. Винаги трябва да се чувстваш удобно и да поемаш правилно въздух. Така тялото ти трябва да бъде в перфектна хармония, за да изпееш верния тон, както трябва….Много професионални певци допускат тези грешки, но Маестра Кабаиванска не ти позволява да ги забравиш, защото всеки път ти ги напомня. Случи ми се докато пея една ария, очевидно доста превит и напрегнат, тя ме побутна с пръст по гръбначния стълб, за да се досетя за тази подробност - стойката. Въздухът е основата на пеенето. Интерпретацията ти може да е великолепна, но без да следваш основите, можеш да пропилееш потенциала си. С тези два фундамента – правилно дишане и стойка – си постигнал 80% от вярното изпълнение на арията. Към това трябва да се прибавят точните музикални познания, за да не се излиза от стилистиката“.

Въпреки че е поп-знаменитост в родината си, Рейналдо Дроз избира световната оперна сцена. „Публиката в популярната музика е огромна и генерира сериозни приходи, но аз съм пристрастен към артистичното, отколкото към тези малко по- банални неща, които също са важни за един артист. Мечтата ми е да изпълнявам опера“. Така Рейналдо Дроз се насочва към белкантовия репертоар, „за да използвам лиричността в гласа ми. Предимно Доницети, Белини, както и френски оперни произведения. Запознавам се с оперите на Верди и Пучини, за да може да ми послужи при бъдещето развитие на кариерата и гласа ми“.

На 3 юни 2018г. в зала „България“ Рейналдо Дроз се изяви на сцената на концертна зала „България“ в София заедно с тенора Давиде Риу от Майсторския клас на Райна Кабаиванска, а в залата бе и още един възпитаник на българската оперна прима - Андреа Каре. „Не ги считам за конкуренция. Напротив, изпитвам възхищение и уважение. Андреа вече се превърна в оперна знаменитост, а Давиде ми е като по-голям брат. С него сме работили по-дълго време в рамките на Майсторския клас. Моят глас е по-различен от техните, така че реално няма конкуренция между нас. Аз съм лиричен тенор, Давиде е драматичен тенор, а Андреа Каре- лирико-спинтов.“

Тазгодишният Майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ ще завърши на 29 септември с гала концерт в Софийската опера и балет под диригентството на Найден Тодоров.

Чуйте какво още сподели Рейналдо Дроз в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимката вляво.