Проф. Елена Кутева: „Танците са източник на енергия“

Проф. Елена Кутева: „Танците са източник на енергия“

Тази вечер в НДК

„На концерт се ходи, за да се насладят ушите, душата и очите, а танците са източник на енергия“. Именно тази максима следва проф. Елена Кутева на откриването на новия сезон на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, който ръководи вече почти четвърт век. Тази вечер, 26 септември в зала 1 на НДК повече от 120 изпълнители ще направят публиката съпричастни към магията на българския фолклор в концерт-спектакъла "Фолклорни класици".

„Ние възстановихме танци, песни и инструментални пиеси, които са от началото на създаване на ансамбъла. Доста пъти ни питат: "Защо не свирите това?" и "Защо не играете онова?". Хората помнят. Ние решихме да направим програма с възстановени стари и любими неща“, сподели проф. Кутева в ефира на Класик ФМ радио. Ансамбълът се е превърнал в една от визитните картички на България, като е осъществил над 7000 концерта из цялата страна, а също в Европа, Азия, Африка и Америка. Той “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. Зрителите ще се докоснат до музикалните и танцови образци от създаването му през 1951г. до 80-те години на ХХ век, завещани от фолклорните класици Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Живка Клинкова, Иван Кавалджиев, Йордан Янакиев, Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски и др.

Концерт-спектакъла "Фолклорни класици", организиран от продуцентска компания „Старата България“, ще бъде представен за първи път в София с участието и на ученици от НУТИ/“Национално училище за танцово изкуство“/, отдел „Български танци“ . „Досега не сме правили концерт с Хореографското училище. Продуцентът ни Николай Божков всъщност предложи да включим в София и децата с това, което те играят от класиката. Те се включват с танци на Маргарита Дикова и става доста енергичен концерт, като се появят на сцената още 48 деца, страшно нахъсани, енергията се покачва с не знам колко градуса“, подчертава проф. Елена Кутева. Според директора на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” , повечето от танцьорите в състава са възпитаници на учебното заведение.

„Когато се човек се старае и си има определен път, който да следва, то намира начини да осъществява идеите. После и един великолепен екип и сме единомишленици и може да се разчита и на Георги Андреев, и на Ивайло Иванов, и на Георги Генов. С тях можем да правим заедно това, което е не само моя идея, но и техни идеи“, разкрива дъщерята на Филип Кутев. Въпреки трудностите, които съпътстват работата на състава, проф. Кутева посочи, че „днес има правила, които са въведени със своя рационален момент в законодателството, но има неща, които би трябвало да подлежат на поправка, защото те не са най-доброто, което е нужно на сценичните институти. Вероятно се мисли за леки промени“.

Чуйте какво предстои пред Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” в интервюто на Георги Митов-Геми с проф. Елена Кутева, което ще намерите в звуковия файл под снимките вляво.

Билети за концерт-спектакъла "Фолклорни класици" могат да бъдат закупени вмрежата на ИВЕНТИМ и на касите на НДК.