С обновени зали и богат културен афиш бият първия звънец в Училищата по изкуствата

С обновени зали и богат културен афиш бият първия звънец в Училищата по изкуствата

На добър час!

С обновени зали и богат културен афиш посрещат първия учебен ден в повечето български училища по изкуствата, в които сериозно се изучава класическа музика и танц. Единствено Националното училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна няма да отвори врати навреме поради продължаващия ремонт на сградата, обявена за паметник на културата. „Променя се начина ни на образование, тъй като сменяме цялата образователна инфраструктура на сградата. Електронизацията е една от водещите насоки, в които работим. Ние учим учениците да изучават музика отпреди 200-300 години, а техния живот и бит е в днешния ден“, обясни директорът Христо Дипчиков в ефира на Класик ФМ радио. Ремонтът и доставката на оборудването са в рамките на 3,7 млн. лева, като с част от тях закупени 7 нови пиана. Концертната зала на учебното заведение е с обновена сцена, но продължават дейностите, свързани с подобряването на акустиката. Предстои обособяването на нова балетна зала в следващ проект. Първият звънец в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна трябва да бие на 25 септември 2018г.

Нова оборудвана концертна зала, модерни салони за танци, стаи за репетиции са само част от придобивките, с които Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе ще посрещне своите ученици на 17 септември. „Ние направихме синтеза на изкуствата и стигнахме до максималното овладяване на търсенията на пазара... Това показва и приемът -524 ученици, като музикантите са най-голям процент. Имаме прием и при фагот, тромпет, контрабас и има интерес към всички музикални инструменти...“ Нашата идея е в абсолютно завършен вид, тъй като през тази учебна година имаме изобразително изкуство, танци, музика и дава шанс и възможност поетапно да възпитаваме нашите ученици“, обяснява директорът на учебното заведение Мария Дуканова. НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ ще организира Международен фестивал на китарните оркестри и ансамбли през април 2019г., симфоничен концерт с възпитаници на учебното заведение на Мартенски музикални дни 2019 и ще публикува регламента на конкурса „Шуберт“ през 2019г.

Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив посреща 17 септември с отбелязване на 95 години от рождението на патрона на училището и с подготовка за предстоящите прояви в рамките на „Пловдив- Европейска столица на културата-2019“. На името на изтъкнатия маестро ще се състои конкурс в две фази: от 1 до 4 ноември 2018 - за духови инструменти и от 8 до 10 февруари 2019г. - за струнни инструменти, който предвижда голяма награда от наследниците на Добрин Петков. За учениците са планирани майсторски класове- на Франческо де Анджелис – концертмайстор на Миланския оперен театър „Ла Скала“, на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, както и на Цветана Гигова, която живее в Брюксел. „Много се радвам, когато наши възпитаници наистина искат нещо да направят за децата тук и техните преподаватели и така да обменят добри практики“, заяви директорът на НУМТИ „Добрин Петков” Нели Попова-Коева.

45 години от създаването си ще отбележи Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора. Възпитаниците на учебното заведение спечелиха няколко национални стипендии по програма „Закрила на деца с изявени дарби“ и 37 завоювани награди от национални и международни конкурси и се включиха в съвместни инициативи с Държавна опера- Стара Загора, които ще продължат занапред.„На фона на демографската криза в България радостно е, че нашето училище успя да изпълни държавната поръчка. В момента се обучават 365 ученици от предучилищен до 12 клас. В последните години има интерес към този тип училища…“, посочва директорът на НУМСИ „Христина Морфова” Розета Величкова. „ За съжаление има тенденция на отлив от музикалните инструменти. Не че е по-лесно да станеш актьор, певец или балетист, но заниманията с музикален инструмент изискват голяма последователност и дълги часове труд. Съвременните деца бързо искат да постигат резултати с по-малко труд и може би това е една от причините“, смята тя.

„Правихме и септемврийски прием и започваме на пълни обороти“, уверява Жечка Димитрова – директор на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. „Имаме много добра база и инструментариумът ни е на ниво“, подчертава тя. Учебната година ще бъде открита с концерт, а в календарът се планира и още една музикална изява на 1 октомври в Международния ден на музиката. На 6 октомври възпитаници на НУИ „Панайот Пипков” ученици са включени в Лауреатски дни „Катя Попова“. Китарният конкурс-фестивал, организиран на учебното заведение, ще се състои през ноември 2018г.

За втора година продължава съвместния проект по програма „Еразъм” с музикални училища в Будапеща и Краков, който развива Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас. За втори път ще се проведе и виртуалния международен конкурс„Летяща сцена” със записи в 4 направления - музикално, балетно, актьорско и изобразително изкуства. Учебното заведение „е пълно до последната стая и последния чин. Не всеки става ученик на такова училище. Много съм щастлива, че се завръща интереса към този тип училища, но тава е една добра тенденция. Оттук-нататък трябва време и много работа, за да развиваме правилно и нормално тези деца“, споделя Златина Панталеева - директор на НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас.

Подробностите от това интервю на Георги Митов-Геми, както и от останалите, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.