Луиджина Педди: “Кончерто де Кавалиери” са изключително изтънчени професионалисти“

Луиджина Педди: “Кончерто де Кавалиери” са изключително изтънчени професионалисти“

Свирят утре в Аулата на СУ

„За нас този концерт е много важен, тъй като е значимо мястото на тези музиканти в италианската музика. Не пропускайте този шанс да се срещнете с тези изключително изтънчени професионалисти!“ Така директорът на Италианският културен институт г-жа Луиджина Педди отправи покана към слушателите на Класик ФМ радио за първия концерт на ансамбъл “Кончерто де Кавалиери” в София. Талантливите музиканти ще свирят на старинни инструменти и ще ни запознаят с венецианската барокова традиция на 18 септември от 19.30ч. в Аулата на СУ. В концерта ще вземат участие и танцьори от балетната школа на Маша Илиева. Концертът е организиран от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Италианския културен институт.

„За първи път ги чух през 2009г. в родния ми град Рим“, спомня си Педди. „Диригентът Марчело ди Лиза държи на автентичното изпълнение на бароковите произведения и те свириха с огромен ентусиазъм, който радваше публиката“, допълни тя, като разкри подробности около наименованието на състава, което е свързано с живота в Пиза и Кавалерите на Ордена на Свети Стефан. „Орденът се е помещавал в Двореца „Карована де Кавалиери“ и духа на тези мъже, които са се събирали, за да защитават християнството, съществува и благодарение на музиката. Маестро Марчело ди Лиза е завършил Университета в Пиза и докато живее в града, е имал възможност да изследва този дворец. Така разбира, че музиката е била не само за забавление, но е и част от една традиция“.

Концертът ще представи шедьоври от венецианската барокова музика, написани от Вивалди, Албинони, Марчело, Калдара. „Венеция е запазила изключителния си чар“, уверява Луиджина Педди, която е завършила магистратура по културен мениджмънт във висшето учебно заведение в града. „Университетът „Ка’ Фоскари“ във Венеция помага на студентите да изучават историята на този добре запазен град. За съжаление, тези големи туристически градове като Венеция и Флоренция са се превърнали в огромни градове-хотели. Хората, които живеят в тях, се занимават с туризъм и много от тях напускат града, за да превърнат домовете си в къщи за гости и малки хотели. Ето защо университетът подпомага възстановяването на това общество, което се разпада заради туризма“, коментира тя.

Какви инициативи, свързани с музиката, изкуствата и пътешествията предвижда Италианският културен институт, ще разберете от г -жа Луиджина Педди, която ръководи тази ключова институция за разпространението на италианския език и култура в България. Интервюто е на Георги Митов-Геми с превод на Таня Петрова, която отговаря за връзките с обществеността на института.