Маша Илиева: „В днешния оперен и балетен театър съществуват много барокови танци“

Маша Илиева: „В днешния оперен и балетен театър съществуват много барокови танци“

На 18.09 в Аулата на СУ

„В днешния оперен и балетен театър съществуват много барокови танци“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио Маша Илиева навръх личния си празник. Повод за гостуването й е предстоящия концерт на ансамбъл “Кончерто де Кавалиери” в София, в който възпитаници на нейната школа ще демонстрират уменията си в бароковите танци.

„Публиката ще се запознае с определени танцови движения, които са се изпълнявали през тази епоха“, обещава примабалерината, хореограф и педагог. „Не за пръв път участвам в барокови концерти. Първоначално това се случи по време на първия международен бароков фестивал, който бе създаден“, пояснява тя. Възхитителната балерина предава знанията и опита си в танцовото изкуство и на студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Според Маша Илиева има голям интерес към историческите танци и класически балет. Това е и една от причините да организира предварителен курс в школата си, въпреки че „доста трудно усвоимо е за децата, да знаеш епохата и какво се е случвало по това време и защо“. По думите й, „барокът е интересен с това, че там са тези красиви рокли с кринолини… съществували са много аксесоари – кърпички, часовници и т.н…. облеклото е с много дантели и е изработвано по индивидуална поръчка“.

Талантливата балетна прима смята, че и в България могат да се създадат групи, насочени към историческите танци по модела на Англия и Франция, където вече има професионални трупи. „Танците са популярни благодарение на „Кралят Слънце“, заради когото специално е писана музика и са създавани танци. Той въвежда т.нар „галантни маниери“, които се изразяват в танца. Има отношение между партньорите, които навеждат настрани тялото си. От тогава започва да се различава мъжкия и женския танц. Това е било начин на общуване“, споделя тя.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Маша Илиева ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.