Стоян Пасков спечели първа награда в нов музикален конкурс в Испания

Стоян Пасков спечели първа награда в нов музикален конкурс в Испания

конкурс в Испания

Стоян Пасков от Професионалната консерватория на Сарагоса и Сесилия Арнау от Висшето музикално училище „Хоакин Родриго“ във Валенсия станаха победители в първото издание на музикалните награди „Excelencia Lexus“, организирани от японския автомобилен гигант и маестра Инма Шара. Отличията са насочени към ученици и преподаватели от средните и висшите музикални училища в Испания и отразяват духа на марката, която съчетава съвършенство и красота.

16-годишният български китарист успя да надвие конкуренцията и бе високо оценен от публиката. От друга страна, 8-годишната цигуларка бе избрана за победител от диригентката и екип от преподаватели. На 12 септември в Каса де Америка в Мадрид двамата музиканти получиха привилегията да се качат на сцената с Инма Шара на годишния концерт на автомобилния производител. Освен това, Стоян Пасков и Сесилия Арнау се сдобиха и със стипендия в размер на 3000 Евро, която ще бъде предназначена за обучението им в гореизложените учебни заведения.

„Вложихме много усилия и обич в това първо издание. Участваха музиканти от всички оркестрови групи – кларинет, фагот, китара. Приемът на публиката беше отличен при така показаното високо ниво“ , обяснява Инма Шара. На 11 септември тя изнесе майсторски клас по оркестрово дирижиране пред участниците в надпреварата, които присъстваха и на концерта.