София отделя 1.5 млн. лева за Програма „Култура“

София отделя 1.5 млн. лева за Програма „Култура“

Интервю с Биляна Генова

Важно е, когато зад добрите идеи застават сериозни институции, без чиято помощ културният живот в нашия град едва ли щеше да е същият. През последните години активната дейност на Дирекция “Култура” на Столична община се превърна в един от най-значимите фактори за развитието на всички видове изкуства- от познатите до новите им форми, а за класическата и джаз музика – в безспорен спомоществовател. Зад всичко това стои „ентусиазъм и желание за работа в екип и волята да се случват най-различни неща в София, които да радват, но и да замислят хората“, разкри в ефира на Класик ФМ радио Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ на Столичната община.

Европейско измерение на проектите, завръщане на български творци, които работят и се изявяват в Европа и програми във всички изкуства са новостите в Програма „Култура“ за 2019г., чийто бюджет е в размер 1.5 млн. лева. „Това е една от най-големите финансиращи програми в страната за култура“, сподели Генова. Тя акцентира върху една от новите посоки в Програма „Култура“, която ще бъде взаимодействието с „Пловдив- Европейска столица на културата“. Организаторите на културни прояви, които планират събития и в София, и в Пловдив, ще могат да получат подкрепа от тази програма, както и да зададат своите въпроси по време на планираните обучения в периода 19 -21 септември 2018г.

Специално място заема Програма „Активни публики“, чиято цел е „насърчаване на нова публика, увеличаването на публиката за някои изкуства, за които това е важно и създаване на отношение у децата към изкуството и любителското творчество“, подчертава Генова. За първи път ще бъде открита и Програма „Навън“, насочена към „създаване на художествени проекти на съвременното изкуство на площадката на бившия Мавзолей в София. Тя, както и подземията , с решение на Столичния общински съвет /СОС/ са дадени за управление и стопанисване от Софийска градска художествена галерия... Предстои архитектурно решение на целия площад. Надяваме се да се създаде качествен музей или галерия за съвременно изкуство, каквито имат всички европейски столици, а площадката да се превърне в място за временно експониране, но постоянно времето, на произведения на съвременното изкуство“, коментира Генова.Предстои одобрението от Столичния общински съвет на Стратегия за свободна сцена, чийто план за действие трябва да бъде приет за следващата година, добави тя.

Кои са интересните събития в навечерието на Празника на София- 17 септември, както и още подробности за програмите за подкрепа на различните изкуства, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с директора на Дирекция „Култура“ на Столичната община Биляна Генова в звуковия файл под снимката вляво.