Почина Клаудио Шимоне

Почина Клаудио Шимоне

На 84 години

Основателят на ансамбъл I Solisti Veneti, оркестров диригент и брилянтен музикален изследовател Клаудио Шимоне почина на 6 септември 2018г. в родния си град Падуа. Причината за кончината е усложнения, произтекли от падане по време на отпуск, когато чупи няколко ребра.

Клаудио Шимоне е изучавал дирижиране при Франко Ферара и Дмитри Митропулос. Той възстановява към нов живот множество старинни произведения от италианската композиторска школа. Сред тях са творби на Тартини, Меркаденте и любимите му Вивалди и Росини. На Клаудио Шимоне се дължи първото модерно изпълнение на „Мойсей в Египет“ от Джоакино Росини и първия запис на симфониите на Муцио Клементи с Оркестър Филхармония в Лондон. Има записани над 150 заглавия, сред които опери като „Италианката в Алжир“ от Росини c участието на Мерилин Хорн и Самюел Рейми или „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети с Хосе Карерас и Катя Ричарели.

Клаудио Шимоне дирижира основаният от него през 1959г. ансамбъл I Solisti Veneti над 60 концертни сезона; изнася повече от 6000 концерта в над 80 страни /вкл. България/ и получава най-високи национални и международни награди. I Solisti Veneti свирят в най-престижните световни зали – от Театро Ла Фениче, Венеция до Ню Йорк Тиатър – със солисти-музиканти от световна класа от Салваторе Акардо до Уто Уги от Ицхак Пърлман до Сергей Накаряков I Solisti Veneti под ръководството на Шимоне публикува основния набор от тематични каталози и "факсимилета" на произведения на основните венециански композитори (Албинони, Торели, Галупи и др.). Клаудио Шимоне си сътрудничи с Фондацията Росини в Пезаро. Преподавал е оркестрово дирижиране във Венецианската консерватория и в продължение на 27 години е бил директор на консерваторията в Падуа.

Основна заслуга на Шимоне е да разкрие класическата музика сред младите хора и да открие нова публика: I Solisti Veneti бяха първият оркестър в Италия, който изпълняваше концерти в училища. Тази дейност е имала огромно признание още през 1970 г. благодарение на победата в музикалния конкурс „Фестивалбар“, където ансамбълът получи повече от 350 000 гласа от младата публика – факт, който той сподели и в ефира на Класик ФМ радио.

В памет на изключителния диригент Клаудио Шимоне ви припомняме интервюто на Георги Митов-Геми през 2013г. в превод на Цвета Цанкова от Италианския културен институт.