Марчело ди Лиза: „Интересът към барока продължава сериозно да нараства“

Говори създателя на „Кончерто де Кавалиери“

„Интересът към бароковите произведения през последните 20 години продължава сериозно да нараства, като мога да кажа, че еволюира по отношение на бароковата опера, излизайки дори от традиционното разбиране за изпълнение на класическа музика“. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио диригентът и основател на италианския ансамбъл „Кончерто де Кавалиери“ Марчело ди Лиза. Съставът ще гостува за първи път в София на 18 септември от 19.30ч. в Аулата на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ с новата си програма, озаглавена „Венеция“. Билети можете да откриете ТУК

„Избрахме да се концентрираме върху венецианската музика, чийто най-ярък представител, известен по целия свят, е Антонио Вивалди. Венецианският бароков вкус ще обогатим и с творби от други значими композитори от Града на гондолите, но които може би не са придобили толкова широка популярност, колкото Вивалди. Тези композитори показват колко богата, жива, витална може да бъде венцианската барокова традиция от 16 век. Имам предвид венецианските музикални майстори Томазо Албинони и Алесандро Марчело, които са имали благородническо потекло. Антонио Калдара, който не е имал такъв аристократичен произход, също така е имал изискано отношение и принос към музикалната традиция на Венеция“, обяснява ди Лиза.

Според диригентът и чембалист, „е предизвикателство да възпроизведеш по възможно най-добрия начин атмосферата на отминалата епоха и едновременно с това да го направиш по време на изпълнението. В работата си винаги се опитваме да представяме тези произведения с доза съвременност т.е да звучат актуално и днес. Случили са се толкова много събития между 16 и 21 век. Смятам, че винаги трябва да се има предвид това и по този начин да се подхожда към интерпретацията на една старинна творба“.

Предстоящият концерт на „Кончерто де Кавалиери“ е част от многобройните музикални изяви на ансамбъла. Преди да пристигнат в София музикантите представиха рядко изпълнявана Серенада от Никола Порпора по време на Rheingau Festival и на Фестивала в Бремен в Германия. „Впоследствие ще пристъпим към представянето на проекта ни с оперната прима Вивика Жено, с която ще направим турне, посветено на творчеството и личността на Джузепе Фаринели. Концертите предстоят догодина в Белгия, Франция, Германия, както и в Португалия“, споделя Марчело ди Лиза.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Марчело ди Лиза в звуковите файлове под снимката вляво.