Цветът от щрайха на прочутата Миланска Скала открива IX Международeн фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Цветът от щрайха на прочутата Миланска Скала открива IX Международeн фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

16 септември, 19ч., Пловдив

На 16 септември в Градски дом на културата „Борис Христов”- Пловдив , PAGANINI String Quartet, в чийто състав са изтъкнати музиканти от прочутата LA SCALA – MILANO, открива есенното издание на IX МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”. Водачът на ансамбъла - Франческо де Анджелис е определян от критиката и публиката като един от знаменитите изпълнители на нашето време. През 1998 след международен конкурс, той е избран от Маестро Рикардо Мути за концертмайстор както на Оперния, така и на Симфоничния оркестър на Миланската Скала.

При гостуването си в Пловдив четиримата виртуози ще представят емблематична програма от шедьоврите в италианската съкровищница – великия романтик Верди, чийто мелодичен гений и до днес вълнува меломаните в цял свят, и магьосника на цигулката Николо Паганини - с двата великолепни струнни квартета, истинско пиршество за публиката от времето на създаването им до днес.

Билети за концерта онлайн в мрежата на Eventim, в Билетен център – Пловдив и в Мюзик център на ул. “Отец Паисий” 3

Есенното издание на IX Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на сертификат за качество „Европейски фестивал 2017-2018” на Европейската фестивална асоциация, на призовете „Музикален проект на годината”, Награда за музика „Пловдив” и Златен медал за принос в честванията на световноизвестния бас Борис Христов, ще представи изящна и извънредно богата палитра от концерти с начало 16 септември.

Освен PAGANINI STRING QUARTET, сред знаменитите музиканти, които ще триумфират на сцената, са виртуозната пианистка Пламена Мангова с първи рецитал в рамките на Фестивала, брилянтните цигуларки Мила Георгиева (концертмайстор на радиосимфоничния оркестър в Щутгарт) и Лия Петрова – лауреат на конкурса “Карл Нилсен”, обичаните от всички БИСТРИШКИ БАБИ, швейцарския квартет VECTOR от оркестър Тонхале в Цюрих, младите френски звезди Адриен ла Марка (виола), Аурелиен Паскал (виолончело) и много други. За първи път в историята на Балабановата къща в нея ще бъде представено Кабаре!

Както във всяко свое издание, и тази есен Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща” ще предостави на младите музиканти на България уникалната възможност да усъвършенстват уменията си, благодарение на включените в него МУЗИКАРТИСИМО майсторски класове, водени от прочути участници  във фестивала.

Фестивалът е част от Културния календар на Пловдив и се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата, Италиански културен институт.

В звуковия файл под снимките вляво ще чуете интервюто на Радостина Узунова с Мила Павлова- артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” по повод есенното издание на проявата.