Елин Колев открива престижен фестивал в Германия

Елин Колев открива престижен фестивал в Германия

„200 години традиции в здравето“

На 7 септември 2018г. младият български цигулар Елин Колев ще открие 18-тото издание на престижния фестивал ”Chursächsische Festspiele“ в Германия. Музикантът ще бъде солист на един от рядко изпълняваните цигулкови концерти в съпровод на авторитетния ”Chursächsische Philharmonie“ под диригентството на Флориан Мерц, който от 1993г. е музикален директор на състава. Елин Колев ще представи своята интерпретация на Концерта за цигулка и оркестър № 8 в ла минор, оп.47 от Луис Шпор, в който драматичния привкус се съчетава с мелодичната елегантност по един необикновен начин. Програмата са допълва от Марш-фантазиия, Увертюра в италиански стил и Симфония в до мажор, написани от Кристоф Волфганг Хилф (1818-1911) – син на композитора Йохан Кристоф Хилф (1783-1885), който основава горепосочения оркестър през 1817г., концертмайстор на Гевандхаус оркестър Лайпциг и близък приятел и колега на Луис Шпор и на Роберт Шуман.

До края на 2018г. Елин Колев ще се изяви на една сцена със Югозападния немски камерен оркестър Форцхайм /7 октомври/, с който ще изпълни барокови произведения от творчеството на Антонио Вивалди. Във Вайнгартен българският цигулар, който през 2013г. дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио, ще изнесе рецитал с пианиста Триантафилос Лиотис с творби от Франк, Брамс, Енеску и Виенявски /13 октомври/, а в Улм /4 ноември/ ще се включи в концерт на Фондация „Алберт-Екщайн“, от която получи уникалната цигулка „Лоренцо Каркаси" от 1749г., чийто звук вече познава българската публика.

Фестивалът, който ще открие Елин Колев, ще се проведе в обновения през 1998г. театър „Крал Алберт“ в германския спа-курорт Бад Елстер, разположен в област Саксония. Концертът, в който ще се включи талантливият млад цигулар, ще премине под надслов „200 години традиции в здравето“. Първият минерален извор в Бад Елстер е анализиран през 1669г., а през 1818г. топлата минерална вода се използва за първи път за лечение в населеното място. Така е поставено началото на курортния център, в който днес са признати и регистрирани 10 лековити извори. Те оказват полезен ефект върху поддържането на метаболизма, стомашно-чревния тракт, бъбреците, както и положително въздействие върху сърдечно-съдовата система.