„Фолклорни класици“ с ансамбъл „Филип Кутев“ - за първи път в София!

„Фолклорни класици“ с ансамбъл „Филип Кутев“ - за първи път в София!

26 септември, зала 1 на НДК

Над 50 музиканти, певци и танцьори от ансамбъл „Филип Кутев“ ще представят пред зрителите за първи път в София концерт-спектакъла „Фолклорни класици“.

В него ще участват и ученици от НУТИ/Национално училище за танцово изкуство/ отдел „Български танци“ –гр.София.

На 26 септември от 20.00 часа в зала 1 на НДК повече от 120 изпълнители ще направят зрителите съпричастни към магията на българския фолклор.

Зрителите ще имат удоволствието да видят и чуят творческите постижения на музикалните и танцови образци от създаването на ансамбъла /1951/ до 80-те години на ХХ век, завещано от фолклорните класици Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Живка Клинкова, Иван Кавалджиев, Йордан Янакиев, Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски и др.

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на ИВЕНТИМ и на касите на НДК.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на Ансамбъла е да “превежда” на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев , както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света.

От създаването си до днес Ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Концертът се организира от продуцентска компания "Старата България".