Откриват първото биенале на името на Пиер Булез

Откриват първото биенале на името на Пиер Булез

В Париж и Берлин

От 3 до 8 септември 2018г. във френската столица ще се проведе първото издание на „Биенале Пиер Булез". Това е съвместна инициатива на Парижката Филхармония и Даниел Баренбойм, която ще се провежда едновременно в Париж и Берлин. Тя се основава на диалога между наследството на прочутия музикант и темите за историята и сътворението.

Поредицата включва седем концерта и съпътстваща програма от събития. Сред тях се отличава любопитна среща, посветена на авангардния френски композитор и диригент Пиер Булез, който напусна този свят през 2016г. По време на проявата философът Ламбер Дюсон ще разговаря с публиката, на която ще се прожектират многобройни интервюта и ще прозвучат забележителни записи на музиканта. По време на две от концертните вечери ще гостува Щатскапеле Берлин под диригентството на Даниел Баренбойм. При първото си участие оркестърът ще изпълнява музика на Булез и „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински, а във втората музикална вечер - само произведения от творчеството на Клод Дебюси.

Немският композитор и диригент Матиас Пинчер, който пое ръководството на Ансамбъл Intercontemporain, основан през 1972г. от Пиер Булез, ще завладее ценителите с музикалното вдъхновение на френския маестро – Втората виенска школа. Програмата включва „Чукът без господар” за алт и шест инструмента на музиканта с експериментаторски дух, а също и пиеси от Албан Берг и Антон Веберн.

В биеналето ще се включи холандския пианист и музиколог Ралф ван Раат, гостувал през 2012г. в България. Той ще отдели една вечер, посветена на соло пианото с произведенията на Пиер Булез.