Български музиканти ще мерят сили в Конкурса „Енеску“

Български музиканти ще мерят сили в Конкурса „Енеску“

От 1 до 23 септември

От 1 до 23 септември престижният Международен конкурс „Джордже Енеску“ отново приканва публиката в Букурещ, за да открие някои от най-талантливите млади изпълнители, които са бъдещето на класическата музика. Събитието се организира като самостоятелна проява от 2014г. Конкурсът през 2018г. е разделен, както в първото си издание преди 60 години, като общият брой на категориите е четири – Композиция, Цигулка, Чело и Пиано. Откриването е на 1 септември вечерта, като е предвидено да прозвучи едно произведение без аналог в румънската музикална литература. Това е Концертът за цигулка, чело, пиано и оркестър, написан от Паул Константинеску през 1963г. Творбата ще бъде изпълнена от Филхармоничния оркестър „Джордже Енеску“ под палката на Габриел Бебешелеа, а солисти ще бъдат немският цигулар, роден в Румъния, Стефан Тарара /който неведнъж е свирил в зала „България“!/, корейската виолончелистка, която се развива в Германия, Еун-Сун Хонг и испанският пианист Йосу де Солаун. Интерпретацията им ще бъде записана и издадена от лейбъла Naxos.

Организаторите отбелязват 26% увеличение на интереса в сравнение с предишното издание и подчертават, че тази година се наблюдава най-масовото участие на румънци в историята на конкурса. Общо 270 музиканти от 39 държави, сред които 22 от Румъния и Молдова, ще се включат в тазгодишната надпревара, въпреки че броят на всички записани е доста по-голям. Техните изпълнения и композиции ще бъдат оценявани от международно жури, в което участват именити музиканти като Филип Ентремо, Салваторе Акардо, Жан Жак Канторов, Мюнг-Вун Чунг и др.

Талантливите Зорница Иларионова и Ива Недева ще вложат умения и прецизност, за да получат одобрението на журито в раздела за цигулари. Още едно от българските дарования ще се бори за отличие – виолончелистът Атанас Кръстев. Трите кръга и полуфиналите за челистите, цигуларите и пианистите са отворени за публиката и ще се проведат в красивата сграда на Румънския Атенеум в Букурещ, където ще се състоят и финалните галавечери с оркестър. Пожелаваме успех на българските музиканти!