Правят изложба с костюмите на Джоан Съдърланд

Правят изложба с костюмите на Джоан Съдърланд

В Австралия

Центърът за изкуствата в Мелбърн, Австралия, ще открие постоянна експозиция, посветена на оперната прима Джоан Съдърланд. Събитието се организира съвместно с Оpera Australia, като ще направят дарение на Австралийската колекция за сценични изкуства. Над 30 емблематични костюми, перуки, бижута и аксесоари на легендарното сопрано от различни постановки ще бъдат показани на почитателите на оперното изкуство. Сред експонатите са сценичните костюми от някои от най-ярките превъплъщения на певицата, наричана приживе „Блестящата“ /”La Stupenda”/. Всеки посетител ще може да разгледа облеклата на Виолета от операта „Травиата“, Маргарита Валоа от „Хугеноти“ от Джакомо Майербер или Лукреция Борджия от едноименното произведение на Гаетано Доницети.

„Ние сме горди и развълнувани да си сътрудничим с Центъра за изкуствата в Мелбърн и да дарим костюмите, които най-добре представят кариерата на забележителната оперна певица на 20 век“, заявява изпълнителният директор на Opera Australia Рори Джефс. „Това са ценни съкровища от австралийската историята и се радваме, че ще се гарантира тяхното продължително съхранение и споделяне с обществеността“, допълва той.

Австралийската колекция за сценични изкуства е най-голямата национална сбирка на произведения на изкуството в Австралия. Тя съдържа 700 000 експоната, към които ще бъдат добавени и сценичните тоалети на Джоан Съдърланд. Някои от тях са създадени от водещи костюмографи като Барбара Матера, Кристиан Фредриксон, Джон Тръскот и Майкъл Стенет.

Първата част от колекцията ще бъде изложена през ноември 2018г., а останалата част ще се добавя през следващите месеци. Все още се определя точното място, на което ще бъде разположена изложбата.