Джеръми Айрънс чете стихове на Ленард Бърнстейн

Джеръми Айрънс чете стихове на Ленард Бърнстейн

100 години от рождението на композитора

На 25 август 2018г. се навършват 100 години от рождението на американския композитор, пианист, оркестров диригент и педагог Ленард Бърнстейн. По този повод са организирани 3500 събития на 5 континента. Сред най-ярките прояви е концертно изпълнение на On the Town /„В Града“/, което ще се проведе в рамките на фестивала BBC Proms, а отговорността е поверена на Лондонския симфоничен оркестър. Юбилеят ще бъде отбелязан  по време на Международния фестивал в Единбург от Симфоничния оркестър на Балтимор, на Фестивала Графенег в Австрия – от Tonkünstler Orchestra, а гала концерт с фрагменти от „Кандид“ , „Уестсайдска история“ и др. ще прозвучат на Музикалния фестивал „Тангълууд“. Честванията ще продължат до август 2019г.

Нов звукозаписен проект насочва вниманието на публиката към една малко известна страна от живота на маестрото – неговото поетично перо. Първата световноизвестна знаменитост, която предоставя гласа си, за да увековечи стихотворението “Life is Juicy“ на Ленард Бърнстейн, е забележителният актьор и носител на „Оскар“ Джеръми Айрънс.

Музикантът е вдъхновен от лятото в Западен Масачузетс, изпълнено с много зеленина и удивително красиви гледки на всяка крачка. Лепкавият въздух привлича постоянния поток от летящи насекоми, който съпътства всяка разходка. Тази идилична картина за прекарване на лятото е уловена от творческия и лиричен дух на Ленард Бърнстейн.

През 1947г. той се присъединява към Серж Кусевицки и Бостънския симфоничен оркестър, за да дирижира в Музикалното училище към реномирания Фестивал Танглууд. Това е първото лято за него в рамките на събитието. На 6 юли същата година той ще дирижира музика от своя балет „Факсимиле“ от 1946г. /описан от автора като „хореографско есе за оркестър“/. На 27 юли Бърнстейн ръководи Бостънския симфоничен оркестър за първи път. Изтъкнатият маестро представя програма с творби от Моцарт, Стравински и Шуберт. Още на 2 юли 1947г. Бърнстейн се настанява във вила край езерото в Стокбридж, Масачузетс, и пише стихотворението “Life is Juicy“.

Проектът е на американската радиостанция WGBH и Classical.org, чието намерение е да бъдат рецитирани около 20 стихотворения на легендарния Бърнстейн, повечето от които са непознати за широката публика. Следващата личност от света на киното, която ще прочете стихотворение на композитора, е американската театрална, телевизионна и киноактриса Лейла Робинс.

Прочетете стихотворението на Ленард Бърнстейн в оригинал:

Life is Juicy

Life begins in the waters—
Not the deep, but the borders of land:
The stagnants that nourish the sterile earth
Like a juicy gland.

Life is the seed of the marriage
Of liquid and solid events.
In the coves, in the swamps, in mysterious pools,
Our heartaches commence.

Life is the pulp and the slime,
The marshmallow bellies of frogs,
Their thyroided eyes, their eggjellies caught
On the rotting logs.

Life is the algae, the roe;
The army of maggoty breeds
Devouring the corpse of a very old perch
Adrift in the weeds.

Life is the plasm, the cells,
The fat symbiotics in pairs;
The ankledeep fungoids which darkly provide
The crawfish with lairs.

Life is the scaly and scummy,
The poisonous green without breath;
The marinal maze whose only solution
Is ultimate death.

For Death is the crisp and the clean,
The fine oxidation, the rust,
The spermless, the painless, the classic, the lean,
The dry, dry dust.