Шарл Дютоа се събира с бившата си съпруга Аргерич на една сцена

В Швейцария

Диригентът Шарл Дютоа ще се появи на сцената на реномирания Фестивал за класическа музика Монтрьо-Веве, заедно с бившата си съпруга- пианистката Марта Аргерич. Новината за концерта на 9 септември 2018г. предизвика огромна изненада в света на класическата музика. В последната фестивална вечер 81-годишният маестро, който бе обвинен в началото на годината в сексуални посегателства, ще се качи на диригентския пулт на Eвропейския филхармоничен оркестър на Швейцария. Под неговата палка ще звучат творби от Игор Стравински /музика от балета „Игра на карти“ от 1936г./ и Камий Сен-Санс /Симфония № 3 в до минор с орган, солист: Даниел Шапюи /. Марта Аргерич ще интерпретира Първия клавирен концерт на Ференц Лист, който е включен в програмата.

Аржентинската пианистка взе решение да прекрати турнето си в САЩ заради отношението към бившия й партньор, което тя счита за неуместно. Двойката Дютоа-Аргерич съществува само шест години – от 1979 до 1983г. През 2010г. френският диригент сключи брак със сънародничката си- цигуларката Шантал Жулиет. Пред британския вестник „Телеграф“ той заявява: „Марта е прекрасен човек и фантастичен артист. Все още я обичам, но наистина е трудно да живея с нея. Тя има съвсем различен начин на живот – обича да става от леглото следобед и цяла вечер пие кафе и разговаря с приятели. Това беше чудесно до момента, в който осъзнах, че работя твърде много. Ако трябваше да съм готов за репетиция в 10 сутринта, това не се получаваше. Ето защо когато се разделихме, нямаше горчивина. Разведохме се в 11 сутринта и след това обядвахме заедно и отидохме на кинопрожекция“, припомня Дютоа.

73-тото издание на Фестивала за класическа музика Монтрьо-Веве ще бъде открито на 31 август 2018г. с творби от Верди и Дворжак, изпълнени от Оркестъра и хора на Театро Реджо- Торино под диригентството на Джанандреа Нозеда. В афиша на проявата са включени концерти на млади музиканти от Русия, Франция, Бразилия и др.