Дудамел и Гери ще строят ново седалище на „Младежки оркестър Лос Анджелис“

Дудамел и Гери ще строят ново седалище на „Младежки оркестър Лос Анджелис“

През пролетта на 2019г

Директорът на Филхармонията на Лос Анджелис Густаво Дудамел и архитектът Франк Гери представиха проекта за седалище на „Младежки оркестър Лос Анджелис“ /YOLA/ - една много специална инициатива за младия венецуелец, вдъхновен от създадената от маестро Хосе Антонио Абреу „Ел Система“. „Тази връзка е чудесна. Това е привилегия. Представете си, научавам всеки ден, че съм с Франк. Преди всичко, за неговия гений и щедрост. Той умее да преобразява", каза Дудамел за работата си заедно с един от най-известните архитекти в света, цитиран от испанското издание АBC. „Тук сме с Панчо, както аз го наричам приятелски“, добави диригента с усмивка.

Бляскавият успех на диригентския пулт на Дудамел и иновативната мисъл на Франк Гери се съчетават в представянето на „Джудит и Томас Л. Бекмън YOLA център“, чието строителство ще започне през пролетта на 2019г и ще приеме първите си ученици през есента на 2020 г.

Домът на YOLA ще бъде разположен в Ингълууд - градче в района на Лос Анджелис със значително латиноамериканско и афроамериканско население. Поставянето на седалището на YOLA в тази общност със скромни икономически ресурси е, според Дудамел, пример за социалната промяна, която възнамерява да направи чрез изкуството.

„Това че ние интерпретираме на класическата музика не ни ограничава да сме на едно място, защото това винаги е същността на тази музика. Хората я считат за нещо елитарно, далечно, но понятието за музика и изкуство трябва да се движи сред обществото ", заяви той. Според Гери, изграждането на този модерен център в скромно място като Ингълууд е именно „онова, което представлява Ел Система " - успешната програма за музикално образование във Венецуела, от която произлиза Дудамел, който се опитва да я възпроизведе в Лос Анджелис чрез YOLA. Архитектът е влюбен в социалната функция на тази инициатива, която сам определя като „извънредна и невероятна“ и която се вписва в неговата изключителна вяра да бъдем оптимисти за бъдещето и това, което то може да донесе на новите поколения.

За проекта са заделени 14,5 милиона долара, като Гери ще използва стар клон на банка за изграждане на центъра с площ от 2 320 квадратни метра, който ще има две основни конфигурации: концертна – със зала за 260 зрители, както и за репетиции- с малки и подвижни пространства. Това не е първото сътрудничество между Филхармонията на Лос Анджелис и Франк Гери. Архитектът с канадски и американски паспорт проектира Концертната зала „Уолт Дисни“, която се превърна в притегателен център за ценители на музиката и за многобройни туристи.

Повече от 1200 ученици, повечето от които испаноговорещи, са част от YOLA, която от 2007г. с подкрепата на Филхармонията на Лос Анджелис се опитва да привнесе музиката сред семействата с материални трудности и квартали с ограничени ресурси. Младите оркестранти от YOLA вече са свирили с популярни артисти като Колдплей, Стиви Уондър и Глория Естефан.