150-тата роля на Пласидо Доминго по време на Залцбургския фестивал

150-тата роля на Пласидо Доминго по време на Залцбургския фестивал

На 23 и 26 август 2018г.

На 23 и 26 август 2018г. Пласидо Доминго ще направи дебют в 150-тата си роля. Той ще изпълнява баритоновата партия на Зурга по време на концертно изпълнение на операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе. Събитието е част от програмата на тазгодишното издание на Залцбургския фестивал.

Това не е първото докосване на испанския оперен певец до едно от най-значимите оперни заглавия, написани от френския композитор. На 23-тия си рожден ден /на 21 януари 1964г./ Пласидо Доминго дебютира в ролята на Надир на сцената на Израелската опера в Тел Авив. Той се превъплъщава в образа цели 51 пъти, като първите му участия са в различни градове на Израел.

Този път в ролята на Надир ще влезе сънародника на „Кралят на операта“ Хавиер Камарена; руският бас Станислав Трофимов ще изиграе жреца Нурабад, а руското сопрано с татарски корени Аида Гарифулина ще си партнира с тях в ролята на Лейла. Съпроводът е на Филхармоничния хор на Виена и Оркестър Моцартеум Залцбург под диригентството на Рикардо Минаси. Изпълнението ще бъде излъчвано в радиомрежата на ORF Radio Channel Ö1.

Като певец и диригент Пласидо Доминго ще редува ангажиментите си през месец септември. На 6 и 8 септември той ще зарадва публиката в Мускат, Оман, с галавечер, посветена на сарсуелата, а на 22 и 29 същия месец ще пее в операта „Дон Карлос“ от Дж.Верди на сцената на Операта в Лос Анджелис и на концерт в Хюстънската опера. Графикът с диригентски ангажименти включва Концерт в Холивуд боул /13 септември/, когато ще пренесе духа на Испания с творби от Албенис, Сарасате, Хименес и Де Файя. С радост и страст Доминго ще дирижира Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, а солисти ще бъдат цигуларят Джошуа Бел, китариста Пабло Сайнс Вилийегас и Лусеро Тена/кастанети/.