Два нови албума подготвя Джойс ДиДонато

Първият е посветен на Камий Клодел

Песенното творчество и джаза привличат вниманието в следващите албуми на Джойс ДиДонато. Това обяви американското мецосопрано през профила си в социалната мрежа Фейсбук, където вече е публикувано първото произведение от най-новия звукозаписен проект на певицата. Дискът ще носи заглавието "Into the fire" /“В огъня“/ и ще се появи на световния музикален пазар на 8 септември 2018г.Изпълненията са записани на живо в престижната зала Уигмор Хол в Лондон. Съпроводът е дело на Струнен квартет Брентано.

Животът на една блестяща френска скулпторка и график Камий Клодел (1864-1943) е малко известен преди забележителния филм за нейния живот, създаден през 1988 г. Тя се превръща в креативен гений в момент, когато жената рядко е приемала сама себе си, а обикновено само във връзка с мъж. За Клодел това е Роден - нейният ментор, преподавател и любовник. Тяхната бурна романтика, дързък избор за живот, неизпълнени обещания и психическото заболяване, което я довежда до 30-годишния й престой в отдалечено убежище - всички те са част от трагичната история на Клодел, която Джойс ДиДонато се стреми да разкаже чрез музиката.

Именно моментът на отвеждане в убежището е представен в новия албум. Шестте пиеси от цикъла дават гласност на историята на скулпторката. Епилогът се основава на изчезнала снимка, направена през 1929 г. в убежището т.е цели 16 години от началото на пребиваването, когато е посетена от нейната приятелка от студентските години и скулптор Джеси Липскъмб. Това е последното доказателство за Клодел, чиито творби сега са постоянно изложени в Музея Роен в Париж.

Композициите на американеца Джейк Хеджи са вдъхновени от писмата и списанията на Клодел. Голяма част от мелодичния материал на цикъла се основава на музиката от първата част. Цикълът е базиран на тонално, силно ритмично усещане за танц в 3/4. Деликатният Струнен квартет в сол минор от Клод Дебюси оказва най-силно влияние върху цикъла: композиторът е близък приятел на Клодел и съхранява копие от скулптурата й La Valse. В албума ще откриете както творби на Дебюси, така Три песни от Билитис и Щраус - Morgen, Nacht и Traum durch die Dämmerung, както и Молто адажио за струнни от белгийския композитор Гийом Лекьо.

Мецосопраното анонсира и излизането на още един албум- Songplay. Той ще бъде издаден през февруари 2019. Това звукозаписно приключение ще бъде в света на джаза под клавирния акомпанимент на Крейг Тери.