„Бохеми“, „Зоро“ и „Класиката среща АББА“ в програмата на Банско Опера Фест от 23 до 25 август

„Бохеми“, „Зоро“ и „Класиката среща АББА“ в програмата на Банско Опера Фест от 23 до 25 август

Банско, 23-25 август

На 23 август (четвъртък), площад „Никола Вапцаров” в Банско се превръща в сцена за класическа музика. За девета поредна година курортното градче ще се изпълни с посетители на красивото изкуство от България и чужбина. Организаторите от Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик за избрали разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери.

Откриването на Банско Опера Фест ще направи състава на Държавна опера Стара Загора с концерта „Класиката среща АББА”. Най-големите хитове на популярната формация ще звучат в класически аранжимент и в изпълнение на дует „Мания”. Дирижира брилянтния Найден Тодоров, който ще се качи на диригентския пулт и на следващия ден – 24 август (петък), когато Старозагорската опера представя „Бохеми”. Сценичната адаптация е на Славчо Николов, а сред солистите откриваме имената на Милен Божков, Руси Ников, Нина Божков и Ивайло Джуров. Операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, които са работили върху голяма част от оперите му. Либретото е създадено по романа „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Темите в „Бохеми” са актуални и днес – младежкия дух и желанието за промени във всеки един от нас винаги са на дневен ред и затова операта трябва да бъде видяна не само от ценителите.

Съботната вечер (25 август), традиционно е отделена за един от пъстрите мюзикъли, които представят Държавна опера Варна – „Зоро”. Още на премиерата си преди близо два месеца постановката печели сърцата на публика. Легендарната история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за "Gipsy Kings“, които застават зад музикалната част, допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти са на Джон Камерън, а текста на Стивън Кларк по известния роман на Исабел Алиенде „Зоро - легендата започва“. Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко. Постановката е на Петко Бонев, а на диригентския пулт ще се качи Страцимир Павлов.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (23, 24 и 25 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.