Рахманинов свири Рахманинов в исторически запис на „Симфонични танци“

Албумът ще се появи през септември

Компанията Marston Records съобщи, че ще издаде нов запис на „Симфонични танци“, оп.45 от Сергей Рахманинов в интерпретацията на самия композитор. До момента такъв исторически запис се считаше за изчезнал. През 1940г. Сергей Рахманинов демонстрира на пианото как би искал да изглежда следващото произведение, което ще напише за симфоничен оркестър. Първият слушател на тази съкратена версия за соло пиано е диригентът Ойген Орманди, на когото ще бъде посветена творбата, а и на Филаделфийския оркестър, който той ръководи. По време на изпълнението Рахманинов припява и дори изразява коментари пред Орманди.

Вероятно записът е осъществен без знанието на композитора.По същото време последният се намира в къщата си в Лонг Айлънд, за да отдъхне след като е подложен на хирургическа интервенция. По думите на съпругата му, Наталия, „той се подготвя за следващия концертен сезон не само в сутрешните часове, а дори и следобед и вечер, като пропуска храненето“. На 21 август 1940г. Рахманинов обявява в писмо до маестро Орманди, че е завършил новото произведение. „Бих искал да го представя първо пред вас и да го предложа за изпълнение от вашия оркестър“, пише композиторът. Първоначално поставя заглавието „Фантастични танци“, но една седмица по-късно го променя на „Симфонични танци“. Първата версия на творбата е написана за две пиана и е представена заедно с пианиста Владимир Хоровиц само пред Ойген Орманди. Поради планираните концертни ангажименти Сергей Рахманинов не може да се справи с оркестрацията на произведението до края на октомври същата година. Така премиерата е насрочена за 3 януари 1941г. във Филаделфия под палката на Орманди.

Любопитното е, че два пъти композиторът е отказвал да запише „Симфонични танци“ за лейбъла RCA поради сгъстения си календар от концертни изяви, както и координирането му с Хоровиц, с когото има идея да запише и версията за две пиана. Освен това, Рахманинов признава пред музикалния директор на компанията Чарлз О’ Конъл, че произведението едва ли ще получи особено широк прием от публиката. Първият запис е осъществен за CBS през април 1952г. от Филхармоничния оркестър Рочестър под диригентството на Ерих Лейнсдорф.

В албума, който предстои да се появи в музикалните магазини по света, ще бъдат включени два записа- първият с цялостното изпълнение, а вторият – с части от изпълнението, прекъсвано от Рахманинов, който показва или прескача отделни фрагменти от произведението. Освен това, се предвижда и уникален запис от рецитал на Рахманинов, който изпълнява Балада в ре минор и Балада в ре мажор от Йоханес Брамс, както и Балада в си минор от Ференц Лист. Официалното издаване на 3-те диска ще бъде на 4 септември 2018г.