Български следи в конкурса ARD

Български следи в конкурса ARD

През септември 2018г.

Млади български таланти ще се включат в тазгодишния Международен музикален конкурс ARD, който е насочен към виолистите, тромпетистите, клавирните триа и певците. Събитието ще продължи от 3 до 16 септември. В 67-то издание са поканени да се състезават над 55 певци и тромпетисти, 49 виолисти и 20 клавирни триа, които ще се борят за наградния фонд. Първите места ще бъдат отличени през септември в Мюнхен със сумата от 10 000 евро /за солистите- инструменталисти и певци/ и 18 000 евро за клавирните триа. Призове ще бъдат разпределени и за второ и трето място, като са предвидени специални награди и възможности за концертни изяви.

В надпреварата ще участват три клавирни формации, в които има българска следа. Клавирното трио „Елион“ ще претендира за призовите отличия. В него участва българската пианистка Виктория Василенко, която преди броени дни /на 11 август/ бе поканена за участие във Фестивала „Менухин“ в Гшщаад, Швейцария. Съставът на триото се допълва от унгарската виолончелистка Лаура Шабо и френския цигулар Мохамед Хибер. Триото е създадено през 2014г. във Висшето музикално училище „Кралица София“ в Мадрид и още на следващата година бе наградено лично от испанската кралица за „Най-добър камерен музикален състав“, което доведе до концерт в Сони аудиториум в Мадрид, излъчен по Испанското национално радио.

Виолончелистът Михаил Петров, който живее в Лондон и е свирил с авторитетните Оркестър Филхармония, Кралския филхармоничен оркестър и Английски камерен оркестър, ще партнира на колегите си Пабло Ернан Бенеди от Испания/цигулка/ и Ердем Мъсърлиоглу в трио „Исимсъз“. Музикантите основават ансамбъла през 2009г. в Гилдхол Скуул, а през 2015г. получават 1-ва награда и Награда на публиката от Конкурса Трондхайм и 2-ра награда от Международния конкурс „Хайдн“ във Виена през 2017г.

Асен Танчев в трио „L’Ondine“ също ще премери сили в конкурса. Младият български пианист се подготвя за престижното събитие с виолончелистката Лаура Моинян и цигуларя Даинис Медянкис. Сред последните музикални изяви на състава е рецитал, който триото изнесе през април 2018г. в Център „Бехщайн“ в Хановер.

Международният музикален конкурс ARD подпомага творческото развитие на редица търсени музиканти днес- Юри Башмет, Кристиян Тецлаф, Джеси Норман, Мицуко Учида, Томас Квастхоф, Хайнц Холигер и др.