Людмил Ангелов и Пламена Мангова на фестивала „Шопен и неговата Европа“ 2018

Людмил Ангелов и Пламена Мангова на фестивала „Шопен и неговата Европа“ 2018

„Шопен и неговата Европа“ 2018

Международният музикален фестивал „Шопен и неговата Европа“ във Варшава предоставя сцена на водещи български музиканти с отдавна извоюван авторитет по света. Пианистите Людмил Ангелов и Пламена Мангова са поканени да свирят в различни събития от програмата на фестивала. Людмил Ангелов ще бъде солист на полския оркестър Sinfonia Varsovia с диригент Яцек Каспшик на 25 август, когато той ще изпълни Концерта за пиано на Мориц Мошковски, за чието възкресяване българският пианист има основна заслуга. Няколко дни по-рано, в концерт на 19 август Пламена Мангова ще бъде част от камерна програма, в която участва и друго българско име - изпълнителката на ударни инструменти Василена Серафимова, лауреат на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт от 2008г., носител и на II награда от Международния конкурс ARD в Мюнхен през 2007г., която над десет години живее в Париж. В този камерен концерт участва и именития челист Александър Князев, с когото Пламена Мангова записа компактдиск с музика на Франк и Изаи през 2010г., а сега заедно ще изпълнят Сонатата за пиано и виолончело на Шопен.

Фестивалът „Шопен и неговата Европа“ съществува от 2005г. насам в полската столица и се организира от Института „Шопен“. По традиция той представя европейската музика, но в контекста на нейната връзка с живота и творчеството на великия полски пианист и композитор. Един национален проект, реализиран в рамките на правителствената програма „Наследството на Фредерик Шопен 2010“, който сега се провежда от 9 до 31 август и празнува най-актуалното събитие за Полша в момента - 100 години от полската независимост. Ето защо, тази година фестивалът се покланя пред двете ключови фигури в изграждането на културната и национална идентичност на страната: Фредерик Шопен /1810-1849/ и Игнаци Ян Падеревски/1860-1941/.

Людмил Ангелов определя Sinfonia Varsovia като „най-добрият полски оркестър в момента“ и с нетърпение очаква да свири отново за „любимата полска публика, която разбира от пиано“, както казва самият той. Неговите кратки думи за участието му във фестивала, може да чуете под снимката в ляво!