Сестрите Лабек увековечават музиката на баските в нов албум

Излиза на 24 август 2018г.

Най-новият звукозаписен проект на сестрите Катя и Мариел Лабек ще бъде посветен на музиката от Страната на баските в Испания. Албумът ще излезе под знака на „Дойче грамофон“ и ще бъде озаглавен Amoria /„Любов“/, с което клавирното дуо въвежда слушателите в света на баската култура с композитори, които успяват да съчетаят популярния фолклор с академичното звучене. „Идеята е хората да открият красотата и сложността на баския репертоар. Това е регион с много силна идентичност и това ни изглежда като нещо уникално, с което да опознаете нашия народ, като се докоснете толкова близо до неговите корени“, обясняват Катя и Мариел Лабек. Заглавието е вдъхновено от стиховете на Бернат Екстепаре, включени в Linguae Vasconum Primitiae от 1545г., която се счита за първата книга, отпечатана на баски език. Изданието съдържа две стихотворения с религиозни послания, десет любовни стихове, автобиографична поема и две стихотворения във възхвала на баския език.

Дискът обхваща музика от 16 до 21 век, като талантливите музикантки са използвали партитури, които се съхраняват и възстановяват в Баския музикален архив „Ересбил“. „Нямахме представа какво ще открием и беше много трудно да изберем произведенията. Народната музика винаги ни очарова, тъй като тя е послужила за вдъхновение на всички велики композитори: Моцарт, Шопен, Барток и др“, заявяват сестрите Лабек. Сред авторите, които се отличават, са Хосе Гонсало Сулаика /известен още като Аита Доностиа/, Хесус Гуриди или Хуан де Анчиета, както и съвременни автори като Микел Угарте, Алберто Иглесиас, Тиери Бискари и др. В албума участват музикантите от Квинтет Егиак, контратенорът Карлос Мена, Eлена де Мургия /виола да гамба/ и хор Escolanía Easo Araoz Gazte.

С този звукозаписен проект пианистките, родени във френския град Байон, разположен недалеч от границата с Испания, ще отдадат почит към корените си, като също така ще включат своя версия на прочутото „Болеро“ от Морис Равел. „То е по-диво, директно, силно и енигматично“, споделят Катя и Мариел Лабек пред ежедневника „Ел Диарио Васко“.

Двете пианистки да предприемат поредица от концерти за представянето на диска, който ще се появи на 24 август. Първият от тях е предвиден за 29 август 2018г. и ще се проведе в Сан Себастиан в рамките на традиционния 15-дневен музикален фестивал в града. Турнето продължава през септември и ноември в Испания, а на 5 април 2019г. и с концерт във Филхармонията на Париж.