Хуан Диего Флорес във филма „Симфония“

Документалната лента

Каква е способността на музикалното образование да даде нови сили и да преобрази обществото? Отговорът на този въпрос търси новият филм „Симфония“ с участието на един от най-търсените оперни изпълнители днес- Хуан Диего Флорес. Филмът проследява само три от децата, които подобряват качеството си на живот чрез музиката. Те живеят в крайна бедност, но започват да изучават музиката в рамките на социален проект на благотворителната фондация „Симфония за Перу“ /”Sinfonía por el Perú”/, която основава Флорес. Липсата на равен старт и възможности в южноамериканската страна водят Алондра, Диего и Иманол до избора да се научат да свирят на музикален инструмент. „В оркестъра те намират своето семейство, своето убежище“, подчертава тенорът. „Децата свирят с радост, с желание и с ентусиазъм или както казва Алондра- „да живееш в бедност не означава, че си посредствен“, допълва той.

„Симфония за Перу“ подпомага 8000 момичета и момчета в 21 центъра. „Надявам се в бъдеще да обхванем повече хора. Сигурен съм, че не всички, но много от тях ще се отдадат на музиката, но ми се иска да получат висше образование…докато създадем собствена академия“, коментира Флорес. Според изследване на Интерамериканската банка за развитие /BID/, децата, които попадат в този проект за 4 години, „подобряват успеха си в училище, в математиката, в поведението; намаляват се детския труд, домашното насилие и агресията“, обяснява 45-годишният тенор.

Филмът „Симфония“ е дело на творческия тандем – испанеца Хилберт Аройо и аржентинеца с италиански корени Андрес Локатели. „Пристигнахме в Перу, където децата превзеха душите ни от първата минута. Този опит промени разбирането ни за изкуство и култура, за какво служат те в изграждането на една общност и как успяват да трансформират децата, които нямат гласови данни“, признава Локатели. „Този документален филм е в чест на всички, които направиха тази „Симфония“ възможно и в него се опитваме някак да върнем онова, което сме получили“, пояснява той.