Фестивалът в Пезаро отбелязва 150 години от кончината на Джоакино Росини

Фестивалът в Пезаро отбелязва 150 години от кончината на Джоакино Росини

С Флорес и Йенде

Оперният фестивал в Пезаро, който носи името на Джоакино Росини, ще отбележи 150 години от кончината на своя патрон. Едно от предпочитаните летни събития за почитателите на оперното изкуство ще покаже постановките „Адина“, „Пътуване до Реймс“, „Севилският бръснар“ и др. Откриването е на 11 август 2018г. в италианския град на брега на Адриатическо море с нова продукция на рядко поставяната творба на Росини „Рикардо и Зораиде“. Операта в две действия е показана за първи път преди 200 години на сцената на Театър „Сан Карло“ в Неапол. Постановката ще бъде дирижирана от Джакомо Сагрипанти, който спечели престижното отличие на церемонията Opera Awards 2016 в категорията „най-добър млад диригент“. Той ще се качи на пулта на Националния симфоничен оркестър на RAI. В различните образи ще се превъплътят Сергей Романовски, Никола Уливиери, Виктория Яровая и др.

Главните роли са поверени на перуанският тенор Хуан Диего Флорес и южноафриканското сопрано Прити Йенде. Това ще бъде 12-тото участие на фестивала за 45-годишния оперен певец. Три от тях се появиха и на DVD. „Росини продължава да бъде стожер във вокалното ми развитие и ще остане най-големият ми довереник, щом като с всяка следваща композиция серазвива връзката ми с неговото творчество“, признава Прити Йенде. Оперната прима дебютира на Росиниевия фестивал в Пезаро през 2016г. В интервюто „Аз, черната Пепеляшка“, което дава за италианския вестник „Кориере дела сера“ , южноафриканката заявява, че „оперният свят се променя. Ние, изпълнителите с различен цвят на кожата можем да избягаме от клишето“. 33-годишното сопрано разкрива, че „и най-смелите ми мечти се сбъднаха. Това ме научи на огромна ценност каквато е смирението. Никога няма да бъда „дива“ т.е разглезена, неблагодарна...“

Спектакълът пренася зрителите и слушателите в епохата на кръстоносните походи, когато азиатският принц Иркан напуска земите си и основава малко царство в границите на Нубия. Могъщият крал Агорант води война с него и го гони от териториите си, като Иркан отказва да му даде ръката на дъщеря си Зораиде. По време на бягството Зораиде се среща със смелия Рикардо и се влюбва в него, като изоставя баща си, за да живее с него в лагера на кръстоносците. Отчаяният от изчезването на дъщеря си Иркан се скита инкогнито, за да я намери. Междувременно след като чува за скривалището на Зораиде, Агорант не се поколебава да я отвлече и да я отведе в двореца си, където живее ревнивата му съпруга Зомира.

Финалът на тази история ще проследят ценителите на операта в новата постановка „Рикардо и Зораиде“, която ще се играе и на 14, 17 и 20 август 2018г. в Адриатик Арена в Пезаро и ще бъде заснета и излъчена на 30 август от RAI 5.