Ане Софи фон Отер застава срещу #MeToo

Ане Софи фон Отер застава срещу #MeToo

Защо?

В интервю за германския ежедневник „Ди Цайт“ оперната прима Ане Софи фон Отер изрази позицията си срещу феминисткото движение #MeToo. Повод за реакцията на шведското мецосопрано към организацията са депресията и последвалото самоубийство на нейния съпруг Бени Фредриксон, който заемаше длъжността главен изпълнителен директор на Градския театър на Стокхолм. Актьорът и културен мениджър стана обект на анонимни твърдения, че е злоупотребявал с поста си, който бе принуден да освободи. Той дори бе обвинен в непристойно поведение към жени, които са подали жалби за сексуално посегателство срещу него. Голяма част от тези твърдения се оказаха неверни, но реакцията на медиите, отразяващи движението #MeToo, доведоха Фредриксон до това да отнеме собствения си живот през март 2018г. по време на ваканция в Австралия.

Впоследствие Ане Софи фон Отер оттегли участието си в комичната опера- кабаре на Бари Коски „Искаше ми се да бъда пиле“, в която трябваше да играе. „Можете да разбиете един човек“, изригна оперната певица пред „Ди Цайт“. В изданието тя обяснява, че се е запознала със случая на продуцента Харви Уайнстийн, който окачестви като „неприемлив“. По думите на Отер, медиите преувеличават новините, за да спечелят повече читатели. Тя се надява случаят с нейния съпруг да хвърли светлина върху това как се третират тези проблеми.

Ане Софи фон Отер е последната знаменитост, която изразява възмущението си и се обявява против движението #MeToo. През януари 2018г. актрисата Катрин Деньов и още 100 французойки подписаха открито писмо, в което се разграничават от неговите действия. Скандалното движение преследва известни диригенти, режисьори, артисти и оперни мениджъри с обвинение за сексуален тормоз, като сред последните бяха диригентите Джеймс Ливайн, Шарл Дютоа, Бернар Узан, Густав Кун и Даниеле Гати.