Соня Йончева се подготвя за роля № 50 в кариерата си

Вижте видео от новия й албум

В афиша на Залцбургския фестивал, който продължава до 30 август 2018г., ще вземе участие българската оперна прима Соня Йончева. Тя ще се включи в една от новите продукции, които се представят на авторитетния оперен форум - „Коронацията на Попея“ от Клаудио Монтеверди. Режисьор на спектакъла е Ян Лоуърс, а диригент ще бъде Уилям Кристи. На 12, 15, 18, 20, 22 и 28 август изкушените от бароковия репертоар ще трябва да посетят „Къщата на Моцарт в Залцбург“ /известна сред посетителите като „Малкия Фестшпилхаус“/. Премиерната постановка ще бъде излъчена от Radio ORF Ö1 на 18 август тази година. Това е своеобразно завръщане на Соня Йончева, която дебютира през 2017г. в Залцбургския фестивал с арии от Хендел, Пърсел и Рамо.

През юни изявеното сопрано дебютира в ролята на Имоджене от операта „Пиратът“ от Винченцо Белини на сцената на „Ла Скала“- Милано. Спектакълът, дирижиран от Рикардо Фрица, се превърна в поредния триумф за Йончева, която трябваше да поеме отговорността да се превъплъти в образа, изигран за последен път на тази сцена през 1958г. от Мария Калас. Сега българската оперна прима ще пее отново в прочутия оперен театър. На 18 септември тя ще изнесе рецитал с изцяло италиански репертоар /Леонкавало, Тости, Каталани, Пучини, Верди и др./ в клавирен съпровод на грузинката Мзия Бахтуридзе.

Наскоро Соня Йончева разкри, че се подготвя за 50-тата си роля. През октомври тя ще дебютира в образа на Медея от едноименното оперно произведение на Луиджи Керубини, написано през 1797г. Творбата ще бъде поставена на сцената на Щатсопер Унтер ден Линден в Берлин и ще бъде дирижирана от маестро Даниел Баренбойм. В ролята на Язон ще се превъплъти американският тенор Чарлз Кастроново, с когото Соня Йончева си е партнирала в опери като „Фауст“ от Шарл Гуно, „Бохеми“ от Джакомо Пучини и др. „Очаквам с нетърпение следващите 50!“, написа забележителното сопрано с усмивка в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.