Проф. Савка Шопова-Маркова завърши земния си път

Проф. Савка Шопова-Маркова завърши земния си път

На 87-годишна възраст

На 87-годишна възраст си отиде завинаги забележителната българска пианистка, акомпанятор и педагог проф. Савка Шопова-Маркова. Тя е възпитаничка на Националната музикална академия със специалност „Пиано” при проф. Мара Петкова. След дипломирането си постъпва като корепититор в Цигулкова катедра. Специализира камерна музика и акомпанимент във Виена при проф. П.Холечек, била е постоянен сътрудник на Летните курсове на Моцартеума в Залцбург.

През 1968 г. става основоположник на дисциплината „Клавирен съпровод”. Доцент и професор по същата специалност, защитила е докторска дисертация. Участва в ръководството на Национална музикална академия като декан и зам. ректор. Проф. Савка Шопова-Маркова многократно е била член на жури на национални и международни конкурси, ръководила е майсторски класове у нас и в чужбина.

От 1992 до 2000 год. проф. Савка Шопова-Маркова е преподавала в Северногръцката консерватория в Солун. От 15-годишната си възраст тя е изнасяла концерти като солист, камерен изпълнител. Акомпанирала е на изтъкнати български и чуждестранни изпълнители. Свирила е в камерно дуо с цигуларката проф. Гинка Гичкова от 1964г. И до днес възпитаниците на нейната школа вземат дейно участие в музикалния живот като камерни изпълнители, корепетитори и педагози.

Проф. Савка Шопова-Маркова бе и активен общественик, председател на сдружение „Акомпанятори” към СБМТД. Отличена с множество награди между които „Кристална лира” на СБМТД, „Златно перо“ /2011г./, Почетен кръст за наука и изкуство на Република Австрия , Доктор хонорис кауза на НМА.

Дълбок поклон!