Отиде си Маестро Бедрос Папазян

Отиде си Маестро Бедрос Папазян

Сбогом, Папи!

На 71-годишна възраст внезапно почина Маестро Бедрос Папазян. Творческата му биография е свързана със Софийската филхармония, както и с основаните от него ансамбъл „Оркестрал”- София, дамски ансамбъл ”Melody”, вокален ансамбъл "Harmony", Филхармоничен струнен квартет, квартет „Еолина” и редица други ансамбли и състави. Бедрос Папазян бе диригент и музикален директор на “AGBU Sofia Chamber Orchestra”, основан през 2006 година, с който редовно вземаше участие в "Европейския музикален фестивал".

От 1970г. той е работил със състава на Софийската филхармония и посещава всички европейски столици и държави, както и САЩ, Мексико, Япония, Сингапур, Корея, Тайван и Турция. Дирижирал е на такива престижни сцени като „Карнеги Хол” - Ню Йорк, „Кенеди център” - Вашингтон, „Роял Фестивал Хол” - Лондон, „Концертгебау” - Амстердам, „Музикферайн” - Виена, Болшой театър и зала „Чайковски” - Москва. Музицирал е в Берлин, Бон, Рим, Милано, Мадрид, Париж, Атина, Прага, Варшава и много други.

Бедрос Папазян е основател и диригент на ансамбъл „Оркестрал” - София през 1981 година. С този оркестър той е осъществил цикли от концерти, редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. Участвал е във фестивалите „Варненско лято”, „Аполония”, „Софийски музикални седмици”, „Зимни музикални дни” - Пазарджик и др. Гостувал е на симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничен и камерен оркестър – гр. Ниш.

В звукозаписната му дейност се отличават компактдискове на „Арменска литургия” от Екмалян, Джоузеф Суза - маршове за духов оркестър, Джоузеф Суза - маршове за симфоничен оркестър, диск с музика за две флейти с музика от Вивалди, Чимароза, Дьовиен. Записвал е интеграл на концертите от Моцарт за валдхорна с френския валдхорнист Даниел Бург, концерти за валдхорна със Стефан Кънчев. В националното радио „Реквием” за 12 контрабаса от Емил Табаков и Коледни арменски църковни песнопения с отец Месроб.

От 1993 до 2000г. Бедрос Папазян е изпълнителен директор на Софийската филхармония. От 2004 до 2008г. е председател на сдружение „Българо-европейско музикално общество”.

Носител е на наградата „Златно перо" 2017г. за принос към българската култура и изкуство.

„Папи, както всички ние го наричаме, е емблематичен, уважаван, световно признат творец. Създател и музикален директор на Камерния оркестър на Общоарменския благотворителен съюз. С живот и творчество, свързани не само със Софийската филхармония и многото основани от него музикални ансамбли, но и с принос за духовния живот на арменците в София. Любящ баща, грижовен за внуците си дядо. Предан и добър приятел. Гордост и чест да бъде познаван.“, написаха в социалната мрежа Фейсбук от църковното настоятелство на Арменската църква в София.

Поклонението ще се състои на 8 август 2018г. от 10.30 ч. в Зала „България”, а опелото ще се проведе в същия ден от 12.00 ч. на арменските гробища в София.

Поклон пред светлата му памет!