Златомир Фунг победи в Международния конкурс за струнни инструменталисти „Шьонфелд“

В Харбин, Китай

От 18 до 30 юли в китайския град Харбин се състоя 4-тото издание на престижния Международен конкурс за струнни инструменталисти „Алис и Елеоноре Шьонфелд“. Категориите в него бяха три- цигулка, виолончело и камерна музика. Победител сред виолончелистите стана 19-годишният Златомир Фунг. Младият музикант с български корени успя да се пребори с претендентите от Русия, Унгария, Испания и Китай, което му донесе първата награда от категорията в размер на 30 000 Евро. „Беше огромна чест да получа този приз. Това е първото ми пътуване до Азия и имах огромното щастие да се срещна с много прекрасни и вдъхновяващи музиканти“, написа челистът в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Възпитаникът на Ричард Аарон и Тимъти Еди от Джулиард скул привлече вниманието на 15-членното жури, ръководено от диригента Жан-Жак Канторов и челиста Давид Герингас. Неслучайно талантливият музикант получи и една специалната награда – да бъде солист на Филхармоничния оркестър на Познан през новия сезон, която му бе предоставена от бившия цигулар от Квартет Шимановски Гжегож Котов. Припомняме ви, че сред редица признания Златомир Фунг бе включен и в програмата “US Presidential Scholar for the Arts“, основана през 1964г. от американския президент Линдън Джонсън за подкрепа на млади, добре обучени творци от света на музикалните, визуалните и сценични изкуства. Последната му успешна изява бе на 23 май 2018г., когато младият виолончелист изнесе рецитала „Музикални съкровища от България“ в Карнеги хол, Ню Йорк, заедно с пианиста Светослав Тодоров.

В края на конкурса „Шьонфелд“ бяха обявени и призьорите в останалите категории. 24-годишният цигулар Лоренц Чен от Германия зае първото място в раздела за цигулари и също получи 30 000 Евро и участие с полския оркестър, посочен по-горе. Струнните музиканти от "The Ulysses Quartet“ застанаха на върха в категорията „Камерна музика“ и бяха отличени със сумата от 20 000 Евро.

Международният конкурс за струнни инструменталисти „Шьонфелд“ има за цел да обогати музикалната култура, като признава и популяризира даровити млади музиканти. Той се провежда на всеки две години и е кръстен на сестрите Алис и Елеоноре Шьонфелд. Въпреки че всяка от тях развиваше своя индивидуална кариера, цигуларката и челистката, родени в Словения в семейството на поляк и рускиня, се превърнаха в легендарно дуо. Освен това, те преподаваха през изминалия 20 век на своите възпитаници в Музикалното училище „Торнтън“в Калифорния, САЩ. Днес една от залите в учебното заведение носи техните имена.