Български китарист на финала на наградите „Excelencia Lexus“

Български китарист на финала на наградите „Excelencia Lexus“

Церемонията предстои

Българският китарист Стоян Пасков се класира на финала на наградите „Excelencia Lexus“, които предстои да бъдат връчени през септември 2018г. в Испания. Отличията са разпределени в две категории- на публиката и на експертите. 16-годишният българин ще се състезава в конкуренция с испанските музиканти Сесилия Арнау (Валенсия), Клаудия Моро (Сантандер) и „Круния ансамбъл“ (Ла Коруня).

Наградите „Excelencia Lexus“ се раждат от сътрудничеството на луксозната японска автомобилна компания и оркестровата диригентка Инма Шара и са ориентирани към преподаватели и възпитаници на музикалните училища и консерватории в Испания. Освен парични премии, носителите на отличията ще свирят с някои от най-престижните оркестри като Лондонската филхармония или Израелския филхармоничен оркестър, дирижирани от Инма Шара, и ще могат да участват в майсторски класове с водачите на групи в оркестрите.

Призовете ще бъдат връчени под формата на стипендия в размер на 3000 Евро. Такова отличие ще може да спечели и Стоян Пасков, за да продължи своето обучение в Консерваторията в Сарагоса. До финалния кръг той достигна с интерпретациите си на “Tango in Sky“ от Ролан Диенс и „Каприз“ от Йохан Каспар Мерц. „Бих искал да стана оркестров диригент и да отида в Андалусия, за да изучавам фламенко“, споделя българския китарист, но бърза да допълни, че е привлечен и от правните науки.

Стоян Пасков започва да свири на китара от 8-годишна възраст при Стефан Владимиров в София. На 12 години взема уроци при проф. Исак Нагила. Носител е на почетни отличия от завършените класове по китара, пиано, музикален език и камерна музика в Консерваторията на Сарагоса, като там се обучава при Франсиско Алкарас паралелно с курсовете в средното образование. В колекцията от награди на Пасков се отличава „Обещаващ млад талант“ от 16-тия международен конкурс за китаристи „Хосе Томас“, Виля де Петрер, Аликанте, както и Първа награда в своята категория, завоювана на 5-тия конкурс за млади китаристи „Алхамбра“, който през 2017г.се проведе във Валенсия.