Анжела Маджарова:„Достъпът до арфата ще бъде все по-голям“

Анжела Маджарова:„Достъпът до арфата ще бъде все по-голям“

по-голям“

„Достъпът до арфата ще бъде все по-голям и съм сигурна, че много таланти ще могат да изявят своите качества“ . Това заяви в ефира на Класик ФМ радио основателят и артистичен директор на Международната лятна академия по арфа Анжела Маджарова. Събитието, което започна на 24 юли, се провежда за 5-ти път и ще продължи до 31 юли в Банкя. По думите на Маджарова, арфата „не е била популярна в България, макар че сме Страната на Орфей. Моята мисия е това- да правя този инструмент възможно най-достъпен до всички“. Една от най-добрите арфистки в България, която сте виждали и чували на сцената в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио коментира, че има много музиканти, „които искат да свирят като любители на този инструмент“.

Анжела Маджарова е дипломиран магистър в Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ /НМА/ - София, където от академичната 2018/2019 година е обявен прием за обучение в новата специалност „Келтска арфа“. Там педалната класическа и безпедалната арфи ще се изучават паралелно. „Това също ще даде голям тласък и ще стимулира много хора, които са се отказвали да свирят на арфа само поради факта, че е скъп или че няма достъп или че няма инструменти“, посочва Маджарова, чийто репертоар обхваща от барок и класика, през романтизъм и импресионизъм до съвременни творби. Професионалните й интереси са насочени както към солови изпълнения и камерна музика, така и към мащабни проекти за оркестър. Силното й желание да експериментира и да проучва непознати артистични територии я отвежда в Азия, Австралия, Латинска Америка и др.

Тази година в Международната лятна академия по арфа участват професионалисти и любители от различни възрастови категории, които имат привилегията да посещават лекции, майсторски класове и уроци на международно утвърдените, виртуозни арфисти, които пристигнаха в страната ни за тази престижна проява - Рита Костанци (САЩ), Катерина Китсу (Гърция) и Томина Първанова (САЩ/България).

В предаването „Сутрешно кафе“ гостува именитата арфистка, педагог, актриса и композитор Рита Костанци. От 28 години тя живее във Ванкувър, където е работила като първи арфист на Симфоничния оркестър на Ванкувър, както и соло арфист в CBC Radio Orchestra. Костанци е преподавала в Музикалната школа към Университета на Британска Колумбия, към Comox Valley Youth Music Center и в Академията на Pacific Symphony Orchestra. Днес животът й преминава в Ню Йорк, където изнася артистично-музикални програми.

Според Рита Костанци, „с производството на малки, които са копие на келтски арфи/безпедални арфи/, се отваря една голяма врата за изучаването на този инструмент от най-ранна детска възраст. Само деца, чиито майки са били арфисти, са имали достъп до такъв инструмент“. „Днес арфата е включена в програмите на държавните средни училища в САЩ и Канада, както и в много университети и консерватории. Медицинското влияние на арфата е познато от древността, но днес особено много се развива в САЩ и има школи и институти, които се занимават с терапевтичното въздействие на този инструмент“, допълва Костанци. Изявената арфистка ще разкрие вълшебството на арфата в рамките на рецитала, който ще изнесе тази вечер, 27 юли, от 19ч. в Католическата катедрала „Св.Йосиф“ в София.

На 30 юли от 18 ч. в хотел „Банкя Палас“ ще се проведе заключителния концерт на участниците в Международната лятна академия по арфа, които ще изпълнят солови пиеси, дуети с флейта и ансамбли, за да споделят постиженията и вдъхновението си с публиката.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми със Анжела Маджарова и Рита Костанци в звуковия файл под снимката вляво.