Филип Глас и Шер – с награди от Кенеди Център

Филип Глас и Шер – с награди от Кенеди Център

На 2 декември 2018г.

Един от най-ярките представители на минимализма в музиката, американският композитор Филип Глас попадна в списъка на носителите на Почетните награди на Кенеди център. Името му фигурира редом до това на поп певицата и актриса Шер, кънтри певицата Рийба Макинтайър, джаз саксофониста Уейн Шортър и създателите на мюзикъла „Хамилтън“- писателят и актьор Лин-Мануел Миранда, режисьора Томас Кайл, хореографа Анди Бланкънбюлер и музикалния директор Алекс Лакамор.

Центърът за сценични изкуства „Джон Ф.Кенеди“ във Вашингтон избира четирима носители на престижните отличия за творческите им постижения в кариерата, като последната награда се връчва специално на екипа на произведението заради оригиналния заряд на творбата, която променя представите за това музикално-сценично изкуство.

„Надявам се, че работата ми ще позволи на бъдещите слушатели и изпълнители да продължат дългогодишната традиция на културно приемане и изследване на изкуствата“. Това написа в социалната мрежа Филип Глас броени часове след като научи приятната новина. На 20 юли в музикалния център SFJazz, разположен в Хейс Вали, близо до Сан Франциско, САЩ, 81-годишният съвременен композитор представи втората от програмите си, посветени на камерната музика. Творбите, оценявани от критиката като „понякога спиращи дъха, понякога блестящо изразителни“, бяха интерпретирани от самия Филип Глас на пианото заедно с виолончелиста Мат Хаймовиц и арфистката Лавиния Мейджър. Сред тях имаше и пиеси за соло пиано, които влиятелният американски композитор написа за филма „Часовете“ /с участието на Никол Кидман, Мерил Стрийп и Джулиан Мур/ и които му донесоха не само Наградата на Американската филмова академия, а и „Златен глобус“, и „Грами“ .

Церемонията по раздаването на Почетните награди на Кенеди център ще се проведе на 2 декември 2018г. във Вашингтон. Не се предвижда на събитието да присъства американския президент Доналд Тръмп, който следва примера на своите предшественици на поста. Сериозно доказателство за това бе изказването му неотдавна, че мюзикълът „Хамилтън“ е „надценен“, както и критичните бележки по негов адрес, които отправиха както Шер, така и Филип Глас.