"Дни на класиката в Балчик" е в разгара си

9-то издание на фестивала

За девети пореден път Балчик събира почитателите на музиката с таланти от европейската сцена в най-голямото музикално събитие в региона "Дни на класиката в Балчик". Очакваната културна проява започна на 21 юли на сцена "Мистрал". В рамките на осем фестивални вечери на брега на морето публиката се докосва до голямото музикално изкуство на творци като Марио Хосен, Софийски солисти, Букурещки духов ансамбъл, Еделина Кънева и Орлин Павлов, Оркестъра на Бургаската държавна опера, музикантите от Ансамбъл "Изкуството на барока". По традиция една от вечерите остава запазена за джаз и латино ритми. Тази година фиестата е поверена на Калин Вельов и горещата група "Тумбаито".

За пръв път на сцената на фестивала бе представен оперен спектакъл. "Тоска" - едно от непреходните свидетелства за гения на Джакомо Пучини бе представена от състава на Държавна опера Варна. В главните роли се изявиха сръбските гости - оперната прима Драгана Радакович – Тоска и Вук Зекич – Барон Скарпия. В ролята на Марио Каварадоси гостува Милен Божков.

И тази година Балчик ще събере млади таланти от България, Швеция, Гърция, Македония и Швейцария в майсторски клас на проф. д-р Борислава Танева. По време на фестивала те ще се обучават в концертната зала на Културен център "Мелницата", а на 26 юли ще бъдат на голямата сцена, за да покажат наученото пред публика.

Всеки концерт от "Дни на класиката в Балчик" се излъчва на живо във фейсбук страницата на фестивала. Организатор на събитието е Фондация "Академия класика" с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и патронажа на кмета Николай Ангелов.

Подробности за историята, програмата и инициативите на фестивала „Дни на класиката в Балчик" ще научите от интервюто на Радостина Узунова с ръководителя на отдел „Култура“ в Община Балчик Сава Тихолов в звуковия файл под снимките вляво.