„Лоенгрин“ с безплатно излъчване по интернет, но без Роберто Аланя

„Лоенгрин“ с безплатно излъчване по интернет, но без Роберто Аланя

На Вагнеровия фестивал в Байройт

Новата продукция на „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, която привлича вниманието на публиката и критиката в рамките на Вагнеровия фестивал в Байройт, ще може да се гледа безплатно благодарение на глобалната мрежа. Това съобщават организаторите на авторитетното събитие. Диригент на постановката ще бъде Кристиан Тилеман, а сценичното оформление е дело на Ювал Шарон. Дебют на фестивалната сцена ще направи полския тенор Пьотр Бечала, който бе избран да замести колегата си Роберто Аланя. Последният изостави проекта по-малко от 4 седмици преди премиерата поради липса на достатъчно време, за да подготви ролята си, информират източници, близки до френския оперен певец с италиански произход. От своя страна, Бечала отказа предвиденото участие в престижния Фестивал за музика и танц в Гранада, за да се включи в репетициите на шедьовъра на Вагнер. Критиците и публиката все още помнят успешната изява на талантливия полски оперен изпълнител с Анна Нетребко в спектакъла „Лоенгрин“ през 2016г. в Дрезденската опера, дирижиран от Тилеман, а впоследствие записът се появи под знака на „Дойче грамофон“. Още тогава двамата подписаха договорите си за участие в същото заглавие по време на Байройтския фестивал през 2019г.

Тази година партньор на Бечала в „Лоенгрин“ ще бъде сопраното Аня Хартерос, която ще влезе в образа на Елза. Сред останалите изпълнители откриваме имената на Валтрауд Мейер /Ортруд/, Томаш Кониечни /Телрамунд/ и Георг Цепенфелд /Хайнрих/ . Спектакълът е акцент в програмата на фестивала и ще бъде изигран на 25 юли, като излъчването може да се проследи чрез стрийминга на портала BR-Klassik.

Следващите спектакли ще се проведат на 29 юли, както и на 2, 6 и 10 август 2018г. В рамките на фестивала ще бъдат поставени оперите „Парсифал“, „Тристан и Изолда“, „Нюрнбергските майстори-певци“, „Валкюра“ и „Летящият холандец“.