Баренбойм: „Жените царуват в музиката и никога не са имали проблеми“

Баренбойм: „Жените царуват в музиката и никога не са имали проблеми“

Израело-аржентинският маестро

Наскоро прочутият израело-аржентински диригент и пианист Даниел Баренбойм изнесе концерти с Щатскапеле Берлин в Буенос Айрес в рамките на фестивала, за който вече ви информирахме.

По този повод авторитетното аржентинско издание „Кларин“ публикува интервю с мастрото, което провокира вниманието както на неговите почитатели, така и на онези, които не се отнасят дружелюбно с него. „Жените никога не са имали проблеми“, заявява Баренбойм във връзка с феминизма и движението #MeToo и допълва: „защото именно те царуват в този свят“. 75-годишният музикант посочва следното: „Веднъж разговарях с диригент, чието име предпочитам да пропусна. Той ми сподели, че изглежда, че жените не могат да свирят на инструменти като туба или тромбон. Говореше за физическите им данни. Отговорих му, че е възможно да нямат достатъчно сила, за да вкарат въздух в инструмента и от него да прозвучи чист звук. Но заявих, че ако липсва жената в дадена оперна ария например, се губи нещо много по-важно, отколкото звука на тромбона или тубата“.

Баренбойм подчертава, че начинът на свирене на инструмент и ценностите, които може да предаде един музикант чрез него, едва ли биха могли да зависят от това дали същият е мъж или жена.