„Ковънт гардън“ дава живот на неизвестна опера на Доницети

„Ковънт гардън“ дава живот на неизвестна опера на Доницети

Доницети

Тази вечер Кралската опера в Лондон дава живот на неизвестното оперно произведение „Ангелът от Низида“ от Гаетано Доницети. Творбата в четири действия е написана преди почти 180 години – завършена е в края на 1839г. Темата на произведението засяга любовницата на неаполитанския крал по онова време и определено е повлияло на решението на Доницети да постави оперния спектакъл във Франция, за да не се сблъсква с италианските цензори.

Произведението е създадено по поръчка на Театъра на Ренесанса, но след като Доницети се премества в Париж институцията изпада във фалит. Ето защо то е преработено от композитора, за да бъде показано през септември 1840г. под заглавието „Фаворитката“, което се играе и до днес по световните сцени. Въпреки това оригиналната партитура е открита и след 8-годишно изследване на музиколога Кандида Мантика е възстановена напълно от „Ковънт гардън“ в сътрудничество със звукозаписната компания Opera Rara и „двигателя“ на проекта, уважавания диригент Марк Елдър. Тази вечер концертното изпълнение ще бъде световна премиера, която хвърля нова светлина върху късната част от творческия път на Гаетано Доницети.

Сър Елдър ще разчита на вокалните и артистични умения на ливано-канадското сопрано Джойс Ел-Хури /Графиня Силвия/, корейския тенор Давид Юнгхон Ким /войникът Леоне де Казалди/, баритона Вито Прианте /Крал Фернандо I Арагонски, цар на Неапол/, френския бас-баритон Лоран Наури (камерхер Гаспар) и руския бас Евгени Ставински (монах). Либретото ни разкрива историята на войника Леоне, който е влюбен в тайнствената Силвия. Той пътува незаконно до остров Низида, за да я види. Тя го обича, но в замяна го моли да я забрави, тъй като е любовница на Краля. Междувременно владетелят е изправен пред политически натиск да изостави Силвия. Как завършва тази оперна творба, ще научат още тази вечер първите зрители в „Ковънт гардън“, а на 21 юли ще получат и нова възможност, за да оценят майсторството на Доницети.