Пласидо Доминго се завръща на испанска сцена

Пласидо Доминго се завръща на испанска сцена

След футболните страсти в Русия

В началото на юли Пласидо Доминго направи фурор в Мариинския театър в Санкт Петербург, който беше отразен в много руски медии. След като дирижира операта „Валкюра“ от Рихард Вагнер, той се превъплъти в ролята на Жорж Жермон от операта „Травиата“ от Джузепе Верди. След това големият оперен певец бе сред ВИП гостите, които успяха да проследят финалната среща от Мондиал 2018г. и лично поздрави президента на Франция Еманюел Макрон /на снимката/ за Световната купа, която спечели неговия отбор в двубоя с Хърватия. Световноизвестният тенор е страстен почитател на футбола и верен привърженик на "Реал Мадрид". Преди дни Доминго заяви пред изданието "Спорт експрес", че "е разбит" заради трансфера на Кристиано Роналдо в италианския "Ювентус" срещу рекорданата сума от 112 милиона евро.

Календарът с ангажименти на „Кралят на операта“  е пълен през летния период, но не само с  емоции на футболните трибуни. Пласидо Доминго ще се завърне в родна Испания, където ще пее в двата спектакъла на операта „Таис“ от Жул Масне. Прочутият оперен изпълнител ще влезе в образа на монаха-отшелник Атанаел, а на сцената ще му партнира албанското сопрано Ермонела Яхо, която ще играе куртизанката Таис. Това не е първата среща на сцената между двамата оперни певци. Още през февруари тази година те представиха премиерата на същото заглавие в Националния център за сценични изкуства (НЦСИ) в Пекин, Китай. Сега обаче им предстои да се качат на сцената на Кралския театър в Мадрид /26 юли/. Постановката с участието на Хор и Оркестър на Театро Реал ще бъде дирижирана от френския маестро Патрик Фурние, който е експерт по творчеството на Масне и основател и артистичен директор на фестивал на името на композитора, който се провежда в югоизточния френски град Сен-Етиен. Концертно изпълнение на операта „Таис“ ще се проведе на 29 юли в рамките на фестивала „Кастел Пералада“.

Два дни по-късно Пласидо Доминго отново ще поеме диригентската палка на операта „Валкюра“ /31 юли, 18 август и 29 август/ по време на Вагнеровия фестивал в Байройт. Междувременно /23 и 26 август/ заедно с мексиканеца Хавиер Камарена ще пее в оперната продукция „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе, включена в афиша на Залцбургския фестивал. В края на август и началото на септември 2018г. маестро Доминго ще избира най-добрите изпълнители измежду 40 млади оперни таланти от целия свят в конкурса „Опералия“, който учреди преди 25 години. Събитието ще се проведе в Националния театър Сао Карлош в португалската столица Лисабон, където работят няколко българи, сред които помощник- концертмайстора Велиана Йорданова.