Генуа кръщава улица на изявено сопрано

Генуа кръщава улица на изявено сопрано

След ранната й кончина

Генуа ще има улица на името на Даниела Деси. Решението бе взето на последната сесия на Общинския съвет на града, по време на която присъстващите 33 членове единодушно одобриха идеята за кръщаване на място в града, посветено на изявената оперна прима. Тя почина през август 2016г. само на 59-годишна възраст!

Предложението бе отправено от съветника на Движение „ 5 звезди“ Лука Пирондини, който припомни знаковите моменти от кариерата на сопраното, родено в Генуа, и нейния принос за популяризирането на италианския град по света. „Тази знаменитост е сред най-значимите оперни изпълнители за последните 30 години. Името й непрекъснато се отличава във всички най-големи театри по света. В работата си с водещите диригенти и състави винаги се е отличавала нейната вокална техника и интерпретаторско майсторство, както и безкрайната й човечност“, заяви Пирандони. „След кратко боледуване, тя ни напусна през август 2016г., а на следващата година проведохме благотворителна гала в нейна памет, организирана от Фабио Армилято- още един гражданин на Генуа, който е сред търсените тенори в света“, припомни той.

Съветникът подчерта, че е важно общинските власти да се ангажират по-сериозно с този акт. От своя страна, те потвърдиха положителното становище за осигуряване на застъпничеството на Министерството на вътрешните работи на Италия за промяна на Наредбата за забрана за кръщаване на улици, пътища и площади, на имената на лица, които са напуснали този свят преди по-малко от 10 години. „Предложението е оформено без ограничение във времето и в светлината на положителното становище ще се погрижим, доколкото е възможно, да отменим крайния срок, посочен в правилниците“, обещават от Община Генуа.